BIH

Radnici Krivaje, Hidrogradnje i Unis toolsa se razišli ispred zgrade Vlade FBiH

Nisu ostvarili svoja prava

Autor:A. Vr. - K. Ke.

27.4.2015

 14:00 Radnici Unis toolsa su se razišli ispred zgrade Vlade FBiH.

13:35 Radnici Hidrogradn je su se razišli ispred zgrade Vlade.  Selim Salamović jedan od radnika kazao nam je da su radnici otišli u direkciju firme na razgovor s direktorom.

- Direktor nam je poslao dopis u kojem traži da se vratimo na radna mjesta, međutim ko će raditi bez plaće, zdravstvenog i ostalih doprinosa. Sve što su nam obećavali slagali su nas. Iza ovih radnika ne stoji čak ni sindikat. Mi zamjeramo i savezu samostalnih sindikata i Granskim sindikatima jer su se uspavali i ništa ne rade kako bi pomogli da rješimo naše nagomilane probleme. Oni imaju naknade, a mi obični radnici preživljavamo posuđujući novac i radeći prvatno za dnevnicu. Otići ćemo na sastanak i vidjet ćemo hoćemo li se vraćati pred zgradu Vlade - kazao je Salamović.

Ispred zgrade Vlade FBiH ostali su samo radnici Unis toolsa.

13:15 Radnici Krivaje razišli su se nakon sastankau Vladi FBiH.

12:35 Završen je sastanak predstavnika Krivaje sa premijerom Novalićem. Kako nam je kazao Nusret Mehić ishodom sastanaka nij ni zadoivoljan ni nezadovoljan.

- Premijer nije ni znao koliko je radnika Krivaje ispunilo uslove za penziju, te smo ga upoznali sa nekim podacima. U Krivaji svaki dan po jedan radnik ispuni uslove za penziju, međutim ne može se penzionisati jer mu nije uvezan radni staž. Novalić nam je rekao da je u budžetu planirano oko 200 hiljada KM za penzionisanje 19 radnika, međutim nas je oko 120. On nam je obećao da će rebalansom budžeta uvrstiti još radnika Krivaje. Ne znam da li mu možemo vjerovati - kazao je Mehić.

12:05 Radnici Unis toolsa, Hidrogradnje i zavidovićke Krivaje njih oko 200 okuplo se jutros ispred zgrade Vlade FBiH. Radnici ovih firmi došli su ispred Vlade tražiti svoja prava.
 
Kako nam je kazao Dževad Bešlija podpredsjednik štrajkačkog odbora Unis toolsa radnici ovog preduzeća još nisu pozvani na razgovore u Vladu iako su ispred Vlade već sedam dana.

- Naši zahtjevi su ostali isti, to je imenovanje uprave, isplata jedne plaće, i pokretanje proizvodnje. Jutros su nam u preduzeće poslali pomoćnika ministra koji je s nama razgovarao o svim zahtjevima, zaključke sa sastanka trebao je prenijeti na sjednici Vlade. Međutim kako nam je rečeno sjednica je otkazana tako da ne znamo da li će se išta riješiti. Mi odavde ne odlazimo dok nam se ne ispune zahtjevi - kazao je Bešlija.

Ispred Vlade se okupilo oko 60 radnika Krivaje, a kako nam je kazao Ferid Velić predsjednik radnika, radi se o radnicima koji su ispunili uvjete za penziju međutim Vlada im još uvijek nije uvezala radni staž.

- Mi smo poslali pregovarački tim koji trenutno pregovara o našim zahtjevima - kazao je Velić.

Više od  60 bivših radnika Krivaje, koji su ranijih godina ispunili uslove za penziju, danas organizovano došli pred zgradu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Radnici su krenuli jutros u 7:30 sati autobusima iz Zavidovića.

Bivši radnici Krijave na dolazak u Sarajevu su se odlučili, kako kažu, jer jer prethodni saziv Vlade nije ispunio obavezu uplate doprinosa za staž, preuzetu prilikom prodaje imovine Krivaje u stečaju ortačkoj grupi.

-  Vlada FBiH koja je potpisnik ugovora nije ispunila svoje obaveze i zbog toga smo stigli u Sarajevo. Obećali su nam u septembru prošle godine da će u narednih šest mjeseci svima biti uvezan staž, ali slagali su nas. Sada smo tu i želimo da se izborimo za svoja prava, kazao je za "Avazov" portal Ferid Balić, predsjednik Sindikata preduzeća Krivaja.

 Radnici Krijave će biti ispred Vlade FBiH dok ih neko ne primi..

- Čekali smo da se završi formiranje vlasti i da onda razgovaramo. Nadamo se da će novi saziv riješiti ovaj problem, istakao je Balić.