BIH

Vlasti ne plaćaju svoje dugove i guše privredu!

ISTRAŽUJEMO Šta pritišće poslodavce u Federaciji BiH

B. TURKOVIĆ

27.4.2015

Država je jedan od generatora krize u kojoj se nalazimo. Mnoge su firme zbog nemogućnosti naplate potraživanja od državnih institucija ili javnih preduzeća došle u poziciju da ne mogu vraćati svoje kredite, kaže u izjavi za „Dnevni avaz“ Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, zamoljen da prokomentira rezultate istraživanja bh. poslovnog okruženja koje je nedavno provela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 

Istovremeno, nove federalne vlasti razmatraju uvođenje dodatnih poreza na plaću radnika i na ostala primanja poput toplog obroka, što će, smatraju analitičari, dodatno opteretiti poslodavce. 

Iznad prosjeka 

Istraživanje, između ostalog, pokazuje da su bh. privrednici preopterećeni bankarskim kreditima te da je BiH među prve tri zemlje u jugoistočnoj Evropi s najvećim učešćem firmi koje imaju kreditnu liniju ili kredit. Među anketiranim kompanijama, naime, 66,3 posto ih je imalo kreditno zaduženje, što je za oko 17 posto više od prosjeka u regionu. 

O svojevrsnom dužničkom ropstvu svjedoči i podatak Agencije za bankarstvo FBiH (FBA) da su krediti dati pravnim osobama samo u bankama na području Federacije BiH na kraju 2014. godine dosegli iznos od  5,8 milijardi KM. 

Pri tome, veliki broj privrednika u situaciji je da ne može vraćati te kredite. Naime, učešće nekvalitetnih kredita u odnosu na ukupne kredite pravnim osobama u FBiH i dalje je zabrinjavajuće visoko i iznosi 17,9 posto. Prema zaključku FBA, to je rezultat stanja u realnom sektoru i djelovanja ekonomske krize na privredu i ukupnu ekonomiju BiH.  

Utjecaj krize 

S ovim konstatacijama slaže se i Čengić. 

- Znamo kako su krediti skupi u BiH, a ljudi, ulazeći iz kredita u kredit, sebe dovode u poziciju da su stalno zaduženi. Problem s povratom i nekvalitenim kreditima počeo je kada je svjetska ekonomska kriza zahvatila BiH. Do tada, BiH je tretirana kao država sa skoro najvišim procentom povrata kreditnih sredstava - podsjeća Čengić. 

Biznis ne trpi nesigurnost

Zamoljen da prokomentira i ostale prepreke za razvoj biznisa, kao što su politička nestabilnost, nelojalna konkurencija, korupcija… a koje je identificirao i EBRD-a, Čengić konstatira da biznis ne trpi nesigurnost.

- Poslodavci ne žele rizikovati. Neophodna je politička stabilnost, povoljan poslovni ambijent, kvalitetna radna snaga... – navodi Čengić. 

Spor ekonomski rast

I najnoviji podaci Svjetske banke koji su objavljeni u Vašingtonu, na proljetnom zasjedanju, govore da realni sektor privrede u BiH ima najviše problema. Zvaničnici Svjetske banke naveli su da će ove godine naša zemlja imati blagi, ali vrlo spor rast.