BIH

TUZLA Radnici "Aide" se razišli kućama nakon saznanja da u Skupštini nema predstavnika vlasti

Najavili novo okupljanje

M.A.

27.4.2015

13:25 Radnici "Aide" su stigli pred zgradu Skupštine TK gdje su nastavili svoje proteste, međutim dobivši informaciju da u Skupštini nema nikog od predstavnina vlasti, svi su se složili da se raziđu kućama te će najvjervatnije proteste nastaviti sutra.

- Ovdje nema niko samo sekretarica, njoj smo predali listu sa našim zahtjevima kako bi je uručila gospodi u Skupštini. Pošto nema potrebe da stojimo pored praznom zgradom idemo kućama. Ujutro ćemo se ponovo svi okupiti u svojoj tvornici gdje ćemo se dogovoriti najvjerovatnije da nastavimo porotesre - kazao je Užičanin.

Nakon dogovora radnici su se razišli kućama.

11:27 Predstavnike radnika "Aide" nakratko je primio na sastanak Srđan Mićanović, ministar energetike, industrije i rudarstva TK. No, na sastanku ništa nije dogovoreno.

- Tražili smo od ministra da nam za sada daju bar jednokratnu socijalnu pomoć. Međutim, on ne može maknuti prstom bez premijera TK Bege Gutića. Neka premijer Gutić i Fadil Novalić, premijer FBiH, i ostali ministri ne dobiju pet mjeseci platu pa neka vide kako je to i kako će se prehraniti. Mi sada idemo pred Skupštuinu TK i nastavljamo proteste. Odustati nećemo - kazao je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika "Aide“.

11:09 Radnici tvornice obuće "Aida“ Tuzla, kako su i najavili, nastavili su jutros sa protestima ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Razlog protesta jeste neispunjavanje osnovnih zahtjeva koje traže na ulici već mjesecima.

Osnovni zahtjev jeste uvezivanje radnog staža radnicima koji ispunjavaju uslove za penziju, materijalno zbrinjavanje radnika, kao i posao u tvornici za sve radnike iz sva tri pogona Tuzle Lukavca i Dubokog Potoka.

- Mi pet mjeseci nismo dobili ni marku. Radnici nemaju šta da jedu. Vlada nam je obećala da će u nardne tri godine uvezati radni, i  za po 75 radnika godišnje. Trebali su nam poslati tu odluku o tome šta su odlučili i kako će se to odvijati. Međutim, još uvijek nismo ništa dobili. Vlada je oformila radnu grupu koja bi napravila program za radnike kojima bi se uvezao radni staž od 18 godina, kako bi išli u penziju. Nisu ništa završili – kazao je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika "Aide“.

On je istakao ukoliko Vlada TK ne riješi njihove probleme i ne primi ih na sastanak oni će otići pred Skupštinu TK.

hasan-uzicanin

Užičanin: Radnici nemaju šta da jedu

- Tražili su da ih pustimo da rade. Pustili smo ih. Ali oni i dalje nisu ništa uradili za ovaj gladni narod. Ova Vlada je još gora od prošle, jer premijer Bego Gutić, kao ni svi dosadašnji premijeri, ništa ne radi u korist radnika. Mi smo najavili proteste do 8. maja i nastavit ćemo sve dok se ne iznađe rješenje.

Radnici pred Vladom TK uzvuikuju "Lopovi“, "Kriminalci“, "Izlazite napolje“,  "Ljudi su vam gladni“...

Radnicima Aide podršku su pružili i radnici Tvornice transportnih uređaja Tuzla (TTK) i radnici "Dite“.