BIH

KARIĆ: Cestarina neće poskupjeti

Odlučio Upravni i Nadzorni odbor Autocesta Federacije BiH

M. Aš. - A. Du.

27.4.2015

Cijena putarine za korištenje autoputeva u FBiH ostat će ista, saznaje „Dnevni Avaz“ iz izbora bliskim Autocestama Federacije.

Uprava ove kompanije odlučila je da nakon ulaska sistema obračuna PDV-a porez plaćaju iz vlastitih resursa kako građani Federacije koji koriste autoput ne bi morali plaćati veću cijenu.

Više informacija bit će poznato na današnjoj konferenciji za novinare koja počinje u 11 sati. 

Cestarina u Federaciji u narednom periodu neće poskupjeti, kazao je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić na današnjoj konferenciji za novinare koju je organizirao nakon što je ova kompanija nedavno ušla u sistem PDV-a.

Kao što je poznato Uprava za indirektno oporezivanje BiH 21. aprila donijela je rješenje da se JP Autoceste FBiH po službenoj dužnosti upišu u registar obveznika PDV-a. 

- Uprava Autocesta poduzela je sve mjere da do poskupljenja cestarina ne dođe u narednom periodu. Na mjesečnom nivou mi ćemo plaćati PDV iz vlastitih sredstava za cestarinu kao i za građane koji su oslobođeni plaćanja cestarine. Uprava će ovu odluku dostaviti nadležnom ministarstvu i Vladi kao preporuku u rješavanju ovog problema. Građani su dugo čekali na autocestu i trebaju biti u mogućnosti da je koriste - rekao je karić.

On je istakao da će kao posljedica uvođenja u sistem PDV-a doći do umanjenja dobiti ove kompanije i to do 5 miliona KM godišnje. Međutim naglasio je da konačnu odluku za dalji period u vezi sa visinom cestarine treba da donese Vlada FBiH. 

Karić je najavio da će u srijedu u vezi ovog problema održati sastanak sa resornim ministrom i premijerom FBiH.