GLOBUS

Peticiju protiv nuklearnog oružja potpisalo osam miliona ljudi

U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku

Fena

27.4.2015

U sjedište Ujedinjenih nacija u New Yorku, predata je peticija s osam miliona potpisa, kojom se zahtijeva da svijet bude oslobođen od nuklearnog oružja.

Peticija je predata šefu kancelarije UN-a za razoružanje Angeli Kane uoči konferencije o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

Ovakve konferencije se održavaju svakih pet godina, a stručnjaci su naveli da se na ovoj ne očekuje veći pomak, posebno u svjetlu zahladnjelih odnosa Rusije i SAD, prenijela je agencija AP

Ispred sjedišta svjetske organizacije okupilo se više od hiljadu ljudi, među kojima mnogi iz Japana.

Kane je, stojeći pored velikog broja kutija s peticijama, rekla da je i sama jednu potpisala kada je bila u Japanu.

Ona je navela da je u petak razgovarala s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom i poručila okupljenima da je on na njihovoj strani.

Kako se očekuje, na marginama konferencije američki državni sekretar John Kerry će se sastati sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom, što će biti njihov prvi susret poslije maratonskih pregovora okončanih okvirnim sporazumom o spornom nuklearnom programu Teherana.

Konferenciji će, poslije dvije decenije odsustva, prisustvovati i Izrael, kao posmatrač.

Izrael, za koji se vjeruje da na Bliskom istoku jedini posjeduje nuklearno oružje, a nikada nije potpisao sporazum o neširenju nukleranog oružja, nije učestvovao na skupovima potpisnica tog dokumenta od 1995. godine, u znak protesta zbog rezolucija koje smatra neobjektivnim.