BIH

DONJI VAKUF Nekropola stećaka u Starom Selu zahtijeva trajniju zaštitu

Srednjovjekovni nadgrobni spomenici

I. HELJA

27.4.2015

Srednjovjekovni nadgrobni spomenici - stećci predstavljaju najznačajniju pojavu u umjetnosti stare Bosne. Mogu se naći na cijelom području općine Donji Vakuf, izuzev na području samog grada, što je, vjerovatno, posljedica njihovog uništavanja i korištenja kao građevinskog materijala tokom razvoja naselja.

Manja naselja

- Stećci su rasprostranjeni na cijelom prostoru naše općine, a najviše nekropola je na širem području Oboraca. To bi moglo značiti da se na tom prostoru u srednjem vijeku život odvijao u više manjih naselja, a da su nekropole porodična groblja - kazao nam je Safet Kršlak, počasni predsjednik Društva za zaštitu kulturno-historijske baštine i publicista.

Prema istraživanju historičara i člana ovog društva Nasufa Fazlagića, na 20 lokaliteta na području ove općine nalazilo se 556 stećaka. Od toga su se na samo 12 stećaka nalazili simboli, i to na Košćanima, Jablanu, Starom Selu, Oborcima i Vujića potoku.

Većina stećaka je grubo obrađena, a izuzetak su nekropole u Starom Selu i Vujića potoku. U Starom Selu je, uz ostale, stećak Radojice Bilića, koji je za života sagradio grobnicu koja jedina ima uklesan epitaf.

Mak Dizdar je ovom spomeniku kulture posvetio i pjesmu “Zapis na dvije vode”, a davne 1891. godine Kosta Herman, savjetnik Zemaljske vlade BiH i urednik “Glasnika” Zemaljskog muzeja BiH, zapisao je: “Prema broju i krasoti nadgrobnih spomenika, ova nekropola slobodno se može ubrojiti među najljepša sredovječna groblja u BiH."

Nažalost, danas je nekropola zapuštena, dijelom i oštećena gradnjom puta Torlakovac - Staro Selo. Neki stećci su dislocirani i oštećeni, a neki se nalaze na uzurpiranim dijelovima nekropole.

Potrebna istraživanja

Na poziv Društva za zaštitu kulturno-historijske baštine Donji Vakuf, krajem prošle godine lokalitet nekropole stećaka u Starom Selu posjetili su predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika FBiH. Uočena je potreba za arheološkim istraživanjima s obzirom na to da je određeni broj stećaka potonuo u tlo. Nekropola je u veoma lošem stanju i postoji mogućnost da dio stećaka potpuno propadne.

Upućen prijedlog Komisiji

Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Društvo za zaštitu kulturno-historijske baštine Donji Vakuf uputilo je u aprilu 2010. godine prijedlog da se nekropola stećaka u Starom Selu proglasi nacionalnim spomenikom. Nekropola danas ima skoro 80 stećaka, od kojih je šest s uklesanim simbolima.