BIH

SALMONELA U VRTIĆIMA Niko od otrovane djece još nije otpušten kući

Bolesni mališani i jučer pristizali na KCUS

A. NUHANOVIĆ

27.4.2015

Novi slučajevi trovanja hranom ponovo su jučer evidentirani na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje je čak 50 mališana iz vrtića JU "Djeca Sarajeva" hospitalizirano, jer je kod većine utvrđeno da imaju salmonelu.

Zbrinjavanje djece na Klinici počelo je u srijedu, kada je hospitalizirano njih 18, a loša i zabrinjavajuća vijest je to što niko od mališana još nije otpušten kući.  

Mučnina i gađenje

U ovoj medicinskoj ustanovi proteklih dana pregledano je čak 179 mališana sa simptomima povraćanja, proljeva i temperature.

Uzrok njihovog trovanja bila je salmonela enteritidis, a Azra Dedajić, šefica Press-službe KCUS-a, i jučer je istakla da, srećom, nijedno dijete nije vitalno ugroženo. Mališani imaju mučninu i gađenje, te neki od njih i dalje povraćaju.

No, broj pregledane i hospitalizirane djece u KCUS-u nije pravi pokazatelj stanja. Da se radi o skoro najvećem masovnom trovanju hranom, potvrđuju podaci iz JU „Domovi zdravlja KS“, gdje je do sada ljekarsku pomoć zatražilo oko 30 mališana kojima je zbog stomačnih tegoba i povišene tjelesne temperature data terapija, a nekima su uključeni i antibiotici. U ovaj broj nisu uračunata djeca kojoj je pomoć ukazana u pojedinačnim ambulantama, tako da se stvarni broj oboljelih još ne zna.

Popunjeni kapaciteti

Zbog popunjenih kapaciteta na KCUS-u i gužvi u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike i Domova zdravlja, na desetine djece pregledane su i kod privatnih doktora.

To nam je potvrdila Selma Mušić iz privatnog mikrobiološko-parazitološkog laboratorija.

- Kod nas su roditelji djecu počeli dovoditi u petak, prvo su ih vodili na KCUS. Kako je bila gužva, došli su kod nas. Salmonela kod male djece je zabrinjavajuća, jer se zaraza dugo poslije tretmana u bolnici liječi - kazala je Mušić, dodajući da bolničko liječenje obično traje od četiri do sedam dana.

Kako su zaražene bebe iz jaslica

Komentirajući i saznanja da je među hospitaliziranima i dvoje djece iz jaslica, Mušić kaže kako je moguće da zaraza nije bila samo u hrani koju su taj dana servirali u vrtićima, kada su djeca jela rezanca s pavlakom i jajima, te da je uzrok infekcije i negdje drugo.

- Moguće da je bakterija bila na površini, rukama zaposlenih, na posuđu, flašicama... Sve u svemu, razlog je loša higijena - pojasnila je Mušić.