BIH

UPOZORENJE AMERIČKE AMBASADE Integritet BiH je neupitan!

Reakcija na Dodikovu deklaraciju o "slobobdnoj i samostalnoj RS"

A. Nu. - Es. D.

27.4.2015

Komentirajući usvajanje deklaracije o “slobodnoj i samostalnoj budućnosti RS” na 5. saboru SNSD-a, održanom prekjučer u Istočnom Sarajevu, iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH jučer su jasno istakli kako “pozivanje na referendum o otcjepljenju nije u skladu s Ustavom”.

Obmanjujući interesi

- Građani BiH trebaju političare koji će se fokusirati na neposredne izazove s kojima se ova zemlja suočava, osobito na hitne reforme koje su neophodne kako bi se odmah poboljšao kvalitet življenja. Kao što smo to isticali mnogo puta, definiranje i provedba reformi značit će modernizaciju institucija, uvođenje transparentnosti i poboljšanje vladavine prava. Građani BiH zahtijevaju te promjene kako bi ostvarili bolji život za sebe i svoju djecu, oni to i zaslužuju, oni posjeduju i znanje i vještine da dođu do toga ukoliko se političko uplitanje i smetnje uklone s njihovog puta - kaže se u odgovoru koji je na upit našeg lista dostavljen iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Dalje se ističe:

- Vjerujemo da je napredak u tim područjima u najboljem interesu građana BiH u trenutku kada traže stvaranje stabilne i prosperitetne budućnosti, jer ove reforme u suprotnosti su s ličnim i političkim interesima i, umjesto toga, fokusiraju se na ciljeve svih građana.
Usko definirani i obmanjujući interesi političkih stranaka iskazani tokom nedavnih stranačkih kongresa namijenjeni su isključivo odvraćanju pažnje građana od neuspjeha rukovodstva tih stranaka da riješe pitanja kao što su paralizirajuća nezaposlenost, široko rasprostranjena korupcija, zelenaški troškovi održavanja javnog sektora ove zemlje i njen neuspjeh da učinkovito pruži osnovne usluge.

Garancija postojanja

Takva nacionalistička retorika ne samo da je u suprotnosti s opredijeljenošću koju su lideri pokazali s namjerom da dovedu BiH bliže Evropskoj uniji nego i prijeti integritetu i mogućnostima da se dobije prijeko potrebna ekonomska pomoć. Pozivanje na referendum o otcjepljenju nije u skladu s Ustavom. Dejtonski mirovni sporazum garantira postojanje i jednakost oba entiteta unutar BiH, a suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao zemlje je neupitan - potcrtano je iz Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u našoj zemlji.