KOLUMNE

Dodikov avanturizam

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

27.4.2015

Sad, kada je Milorad Dodik progurao rezoluciju s vremenskim okvirom, u kojem bi se moglo otvoriti pitanje samostalnosti RS, nema se više kuda. S tim političkim avanturizmom valja (pre)živjeti. Ali, po slovu zakona i, po Dejtonu! Ostalo je put u pogrešnom smjeru.

Naravno, riječ je o političkom pucnju u prazno, vapaju gubitnika, na koji je SDA reagirala kao da je riječ o novoj rundi političkog ping-ponga iz “najboljih dana” Dodika i Harisa Silajdžića.

Umjesto da pozovu na stvaranje bolje demokratske klime u BiH, otvorene za sve njene građane, meriokratske principe, a ne lojalistički i nepotistički patos, ova stranka odgovara u hladnoratovskom mentalitetu - “vječito” zamrznutog sukoba, pozivajući se opet (?!) na Karadžića i Mladića.

Takva se retorika mora zaustaviti na vlastitoj strani.

Uostalom, i lideri SDA su ti koji mašu turskim zastavama u srcu Bosne, podnoseći “drugoj strani” političku municiju za kampanju straha, sumnji i, na koncu, nacionalizma, koji je prerastao u otvoreno antibosanstvo.

A u biti, i njima i Dodiku to još predstavlja najvažniji sadržaj kontinuirane političke kampanje za ostanak na vlasti, odbranu svojih tajkuna i porodičnog srebra. I interesa, od tajnih računa do javnih preduzeća i “međunarodnih” medija, preko kojih grade neku svoju Bosnu!

Nasreću, svi ostali su se opet ispravno odredili, da je bosanski put jedino euroatlantski put. I da se u BiH jedino može mahati evropskom zastavom. Čak se i u RS odgovara Dodiku. Čini to često Mladen Ivanić, a jasan je bio i Dragan Čavić: referenduma o otcjepljenju 2018. neće biti!

Umjesto jeftinih riječi, mora se ponuditi ubrzani put BiH ka NATO-u i EU, i to po svaku cijenu!