GLOBUS

PUTIN PRVI PUT PROGOVORIO O 15 GODINA VLADAVINE Otkrio dosad nepoznate detalje!

Emitovan dokumentarni film pod nazivom "Predsjednik"

(A. Vr)

26.4.2015

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u dokumentarnom filmu prikazanom u nedjelju u programu ruske televizije optužio Sjedinjene Države da održavaju izravne kontakte s pobunjenicima na sjeveru Kavkaza te da im šalju pomoć, posebno logističku.

Početkom 2000. "tajne ruske službe otkrile su izravne kontakte", između pobunjenika na sjeveru Kavkaza i predstavnika tajnih američkih služba u Azerbajdžanu, bivšoj sovjetskoj republici na jugu Kavkaza, ispripovijedao je Putin u dokumentarnom filmu emitiranom pod nazivom "Predsjednik".

Film je prikazala javna ruska televizija Rosija 1 u povodu 15. godišnjice Vladimira Putina na vlasti. 2012. izabran je treći put za predsjednika države, a u razdoblju od 2008. do 2012. obavljao je premijersku dužnost.

O svojim je zapažanjima informirao tadašnjeg američkog predsjednika koji mu je odgovorio "Isprašit ću im stražnjice".

"Ali nakon deset dana, moji podređeni, čelnici FSB-a (ruske tajne službe) primili su poruku od kolega iz Washingtona u kojoj je stajalo: Održavali smo i nastavit ćemo održavati odnose sa svim opoziocionim ruskim snagama. Procjenjujemo da na to imamo pravo i tako namjeravamo i nastaviti", kazao je Putin.

"Postoje osobe, posebno u redovima tajnih služba zapadnih zemalja koje su vjerovale da imaju koristi od destabiliziranja svojeg glavnog geopolitičkog protivnika, a sada znamo da je to za njih Rusija. Ali pokazalo se da to nije istina", kazao je ruski predsjednik.

"Ni u kojemu slučaju, nikad i ni na koji način, ne treba ni pokušati iskoristiti teroriste za rješavanje vlastitih političkih zadaća ili geopolitičkih pitanja", rekao je.

Duboko sma uvjeren da ne kršimo niti jedno pravilo igre. Kada kažem 'pravilo igre' prije svega govorim o međunarodnom pravu, povelji Ujedinjenih naroda i sve što je s time povezano", rekao je Putin u dokumentarnom filmu "Predsjednik", kako prenosi agencija France Presse.

"To se odnosi na naše odnose s Ukrajinom, stanje na Krimu, naše probleme u području globalne sigurnosti", rekao je.

Kazao je da je rusko zauzeće Krima ispravilo historijsku nepravdu.

"To nije zato što Krim ima stratešku važnost za regiju Crnoga mora. To je zato što ima elemente historijske pravde. Mislim da smo učinili ispravnu stvar i ne žalim ni za čim", prenijela je Putinove riječi iz dokumentarca novinska agencija RIA, navodi Reuters.

Taj film, već prikazan na ruskom krajnjem istoku, na državnom kanalu Rusija je prikazan prigodom 15 godina vlasti Vladimira Putina koji je 2012. izabran na treći predsjednički mandat, nakon razdoblja od 2000. do 2008. i nakon što je bio premijer od 2008. do 2012.

Nakon ruske okupacije i spajanja ukrajinskog poluotoka Krima u martu 2014., Moskvi su EU i SAD uveli niz sankcija optužujući ju da vojno podržava proruske pobunjenika Ukrajine, što ruske vlasti demantiraju.

Predsjednik Putin tvrdi da je svrha sankcija pokušaj sprečavanja razvoja Rusije, te da to nije ništa novo u težnjama Zapada posljednjih stoljeća, objavljeno je na službenoj stranici Rusija 1.

Sankcije na koje je Moskva odgovorila prehrambenim embargom, kao i pad tečaja nafte izazvali su tešku privrednu krizu u Rusiji i pad rublja koji je prošle godine izgubio gotovo 50 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

Putin je istaknuo da "takozvani vodeći krugovi zapadnih zemalja, njihove političke i privredne elite vole kad su Rusi siromašni, jadni i traže milostinju".