LIFESTYLE

PONAŠANJE KORISNIKA FACEBOOK-a Šta kada pukne ljubav?

Kako društvene mreže djeluju na privatni život

Redakcija

26.4.2015

Većina ljudi koristi neku društvenu mrežu, a Facebook je s više od 1,4 milijarde mjesečnih korisnika najpopularniji od svih. Na Facebooku se objavljuju mnogi dijelovi života pojedinca.

Svakodnevno gledamo fotografije nečijih putovanja, veselimo se objavama o prinovi u porodici, slavimo rođendane... No, kako su veseli događaji dio Facebook svakodnevice, tako su i oni manje ugodni, kao prekid romantične veze, postali javni i dostupni našim Facebook prijateljima.

Nedavno je provedeno istraživanje na 200 ispitanika koji su u posljednje dvije godine okončali vezu sa svojom boljom polovicom. Istraživanje je pokazalo da se prekidu veza, bar na Facebooku, pristupa zrelije nego što bi to mnogi očekivali.

Četvrtina ispitanika je nakon prekida smanjila korištenje Facebooka na minimum. Nisu objavljivali ništa u vezi sa prekidom. Nešto manje od četvrtine, 23 posto ispitanika, promijenilo je ljubavni status, a samo 10 posto ih je konstantno provjeravalo šta njihov bivši partner radi i objavljuje na Facebooku.

Mali broj ispitanika se poslužio Facebookom kako bi oplakao okončanu vezu. Tu spadaju oni koji su objavljivali emotivne statuse u vezi s bivšim partnerom.