BIH

MOSTAR Obilježena 17. godišnjica od tragične smrti Arifa Pašalića

Saborci evocirali uspomene na svog komandanta

M. H.

26.4.2015

U organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja ARBiH HNK brojni saborci, članovi porodice i prijatelji danas su, obilaskom mjesta pogibije u Drežnici, sjeverno od Mostara, te učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima, obilježili 17.godišnjicu tragične smrti Arifa Pašalića, brigadnog generala i prvog komandanta 4. Korpusa Armije RBiH.

Na Šehitlucima je o ulozi generala Pašalića u odbrani Mostara i Hercegovine govorio Šefkija Džiho, član komande 4.Korpusa i jedan od Pašalićevih pomoćnika.

- Svi saborci uz njega su se osjećali većim za glavu i to je uistinu jedino pravo mjerilo vrijednosti svakog čovjeka, osjećati se većim od samog sebe kad si s njim. I ja sam se tako osjećao i nikad bez emocija neću moći govoriti o našem komandantu, saborcu i velikom prijatelju, jednom od kreatora naše odbrane. On je simbol otpora i da nije bilo njega ne bi bilo ni Bošnjaka na ovim prostorima - kazao je Džiho.

Sin rahmetli Pašalića, Orhan Pašalić izrazio je zahvalnost  svima koji čuvaju uspomenu na njegovog oca te iskazuju poštovanje prema njegovom liku i djelu i nemjerljivom doprinosu u borbi za preživljavanje i slobodu u kriznim 1990-tim godinama.