BIH

Ograničenje mandata za stotine rukovodećih službenika u FBiH?

Po nalogu Federalne vlade počele pripreme za izmjene Zakona o državnoj službi

Autor:A. DUČIĆ

26.4.2015

Provođenje naloga Federalne vlade koji se odnosi na uvođenje ograničenja mandata rukovodećim državnim službenicima, poput sekretara ili pomoćnika ministara, bit će jedan od prvih krupnih političkih testova novog saziva vlasti u FBiH.

Vlada je na jednoj od proteklih sjednica obavezala Federalno ministarstvo pravde da u roku od 30 dana predloži odgovarajuće izmjene Zakona o državnoj službi u FBiH, a resorni ministar Mato Jozić (HDZ BiH) održao je prošle sedmice prvi sastanak sa svojim saradnicima o ovoj temi.

Najbolje rješenje

Jozić je za "Avaz" izjavio kako se radi o puno kompleksnijem pitanju nego što se mislilo, a koje će zahtijevati mnogo ozbiljniji pristup.

- Ovo ide sve u sklopu reforme javne uprave. Međutim, s druge strane, ne smijemo ići u krajnost da ostanemo bez kompetentnih ljudi. Mi radimo na tome da predložimo najbolje rješenje. Imamo veliki broj ljudi s jakim referencama koji su dobili pozicije na javnim konkursima. Ne smijemo doći u situaciju da napravimo na kraju neučinkovite institucije - kazao nam je federalni ministar pravde.

Inače, intencija Vlade FBiH je da mandati pomoćnicima ministara, s obzirom na činjenicu da neki rade i duže od 10 godina, budu ograničeni kao i mandati ministara. Naime, neki od aktuelnih pomoćnika u Vladi FBiH bili su rukovodeći službenici čak i u doba tzv. Alijanse za promjene, dakle duže od 10 godina.

Trenutno 16 federalnih ministara ima 74 pomoćnika, a svi oni još imaju po jednog sekretara te po nekoliko načelnika službi.

To su sve rukovodeći državni službenici, čiji mandati nisu ograničeni. Najviše pomoćnika imaju ministri finansija, saobraćaja i komunikacija te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i to po osam pomoćnika ministara.

Stručne preporuke

Direktor Agencije za državnu službu FBiH Sead Maslo kaže za "Avaz" da je ovo političko, a ne pravno pitanje.

sead-maslo-ads

Maslo: Političko, a ne pravno pitanje

- Pitanje je do koje mjere će ići Vlada FBiH. To je stvar političke procjene, ali ono što preporučuje SIGMA, ekspertna organizacija OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, op. a.) i Evropske komisije su dvije stvari: da se ti mandati ne mogu poklapati s mandatima izabranih političkih funkcija te da se za one koji su državni službenici mora osigurati profesionalnost - kaže Maslo.

Pojašnjava da svi rukovodeći državni službenici moraju imati potrebno profesionalno iskustvo državnog službenika da bi mogli biti postavljeni na takve pozicije, a po isteku mandata mora im se osigurati kontinuitet državne službe.

- Ovdje se ne radi o nekoliko pozicija, već o nekoliko stotina pozicija, zato treba voditi računa o tim stvarima i uporedo vidjeti kako je to riješeno u susjednim zemljama te u državama EU - navodi Maslo.

On ističe da je potrebno osigurati kontinuitet bez obzira na promjene koje su rezultat izbornih procesa.

Rukovodioci u Vladi FBiH

  • 74 pomoćnika ima 16 ministara

  • 24 pomoćnika imaju samo tri ministra

  • 10 godina i više traju mandati pojedinih pomoćnika ministara