NOGOMET

BORDO KLUB DOČEKUJE ŠIROKI BRIJEG Biti najbolji kada je najteže

Na stadionu Koševo

Autor:A. MIZDRAK

26.4.2015

- Ovo nije utakmica koja će odlučiti prvaka - kazao je Dženan Uščuplić, trener Fudbalskog kluba Sarajevo, uoči današnje (16 sati) utakmice protiv Širokog Brijega na Koševu.

Mladi stručnjak na klupi bordo kluba tako je svjesno pokušao smiriti tenzije i skinuti pritisak sa svojih igrača.

No, istina je znatno drugačija i dobro to zna Uščuplić, baš kao i igrači, čelnici i navijači bordo kluba. Pobjednik današnjeg derbija napravio bi ogroman korak ka osvajanju titule prvaka Premijer lige Bosne i Hercegovine za sezonu 2014/2015.

Opasni Brazilac

Do kraja nikada neizvjesnije Premijer lige ostalo je sedam kola. Nogometaši Sarajeva nalaze se, možda, u najboljoj poziciji, jer će do kraja šampionata zavisiti isključivo od svojih rezultata i u grotlo Koševa doći će im preostali pretendenti za titulu (Široki, Zrinjski, Željezničar).

U slučaju maksimalnog učinka bordo kluba, pehar namijenjen prvaku naše zemlje stigao bi u Titovu 38b, prvi put nakon 2007. godine.

Stoga svaka naredna utakmica za igrače bordo kluba ima prefiks - odlučujuća.

- Imamo snage da svaku utakmicu odigramo u visokom ritmu. Rezultat je relativna stvar. Igramo protiv ekipa koje želi prvo mjesto kao i mi pa ćemo vidjeti. Široki ima dobru organizaciju igre, ima glavu i rep.

uscuplic-07

Foto: Arhiva (Uščuplić: Najopasniji je Vagner)

Obratit ćemo posebnu pažnju na Brazilca Vagnera Laga (Wagner), jer je on igrač koji jednim potezom može riješiti utakmicu, ali neka se malo i Široki zapita i neka oni obrate pažnju na igrače Sarajeva Leona Benku, Šveku Okića, Miloša Stojčeva... - kazao je Uščuplić.

Smjena trenera Mehe Kodre i angažman Uščuplića ispostavili su se kao pozitivan šok za igrače bordo kluba. Nogometaši Sarajeva zaigrali su mnogo bolje u minulom kolu protiv Olimpica i ostvarili važnu pobjedu (1:0), koja im je, osim tri osvojena boda, donijela i prijeko potrebno samopouzdanje uoči ključnih premijerligaških bitki.

- Atmosfera u timu se znatno popravila. Svi igrači koji su mi na raspolaganju, uključujući i nogometaše koji su bili pod suspenzijom (Bandović, Okić, Bilbija, Kovačević i Kalasi, op. a.) konkurirat će za prvi tim - rekao je Uščuplić.

Osim kvalitetnog protivnika, momčad Sarajeva danas će protiv sebe imati i neugodnu tradiciju. U posljednjih pet međusobnih duela Široki Brijeg slavio je čak četiri puta.

Tradicija se ruši

- Tradicija postoji da se ruši. Imamo dovoljno snage, moći i dobar igrački kadar da pobijedimo Široki Brijeg - zaključio je Uščuplić.

Dakle, pred igračima Sarajeva, čija je tržišna vrijednost skoro 10 miliona eura, utakmica je koju, jednostavno, moraju dobiti. Posebno nakon nekoliko neočekivanih kikseva (Borac, Čelik, Velež, Drina). Tako će danas Benko, Stojčev, Cimirot... dobiti priliku da se iskupe i pokažu da su najbolji kada je najteže.

Posljednjih deset utakmica

U posljednjih deset međusobnih susreta Sarajevo je samo dva puta slavilo pobjedu nad timom sa Pecare.

  • 21. april 2010: Sarajevo - Široki 1:1
  • 7. novembar 2010: Široki - Sarajevo 2:1
  • 19. maj 2011: Sarajevo - Široki 3:0
  • 24. septembar 2011: Sarajevo - Široki 0:1
  • 21. april 2012: Široki - Sarajevo 3:1
  • 30. septembar 2012: Sarajevo - Široki 2:1
  • 21. april 2013: Široki - Sarajevo 2:1
  • 11. avgust 2013: Sarajevo - Široki 1:2
  • 24. novembar 2013: Široki - Sarajevo 2:0
  • 28. septembar 2014: Široki - Sarajevo 1:0

Zet protiv punca

Današnju utakmicu obilježit će zanimljiv detalj. Zet će, naime, udariti na punca. Za momčad Sarajeva nastupa Ševko Okić, koji je u braku s Hanom, kćerom Blaža Sliškovića, koji je nedavno imenovan za trenera Širokog Brijega.