BIH

SDA treba rukovodstvo koje može dokazati porijeklo imovine, a ne one koji se samo bogate!

Šemsudin Mehmedović najavio borbu za lidersku poziciju

A. Nu.

26.4.2015

Šemsudin Mehmedović, bivši potpredsjednik SDA i vjerovatni kandidat za predsjednika te stranke na Kongresu zakazanom za 26. maj, poručio je u video obraćanju koje je jučer objavio na svom Facebook profilu kako očekuje da "iskreni SDA-ovci krenu u akciju", ukazujući da su toj stranci potrebne promjene.

Rasadnik parazita

Mehmedović zvanično nije potvrdio da je spreman prihvatiti kandidaturu za lidera SDA, ali je znakovito pozvao "sve savjesne i odgovorne članove SDA da se probude i da zajedno sa mnom vrate čast i ugled SDA". Istakao je da su taj ugled "uništili ljudi bez osjećaja za narod i državu".
 
Prema riječima Mehmedovića, SDA ubuduće mora biti sistem za traženje i provedbu zacrtanih političkih ciljeva koji su za dobrobit zajednice, a "ne rasadnik parazita i neradnika koji traže uhljebljenje".

- SDA mora imati viziju budućnosti BiH i odgovoriti historijskom zadatku kao što je to znala od 1992. do 1995. godine. SDA mora imati rukovodstvo dostojno prilika i političkog trenutka u kome se nalazi BiH, ali i SDA. SDA treba rukovodstvo koje može dokazati porijeklo imovine, a ne ono koje se samo bogati. SDA treba rukovodstvo koje ima viziju i koju će predstaviti nama svima na Kongresu SDA, a ne ono koje dolazi na lidersku poziciju spletkarenjem, novcem, mrežom familijarno-prijateljskih kadrova, ucjenama, pritvaranjem političkih oponenta ili na bilo koji neprincipijelan ili drugačiji način - kazao je Mehmedović.

Dodaje kako SDA treba biti nosilac akcije, a ne nijemi posmatrač događaja koji povremeno reagira na političke akcije drugih političkih faktora.

Posmatrač događaja
 
- SDA je potrebna radi BiH i naroda u njoj i zato je osnovana, a ne radi zapošljavanja funkcionera kako u SDA tako i u državi BiH. SDA mora biti brana i čuvar dostojanstva Bošnjaka i Bosanaca, a ne sistem za potrošnju kadrova po željama iščašenih centara moći - istakao je Mehmedović.


Oštar kritičar

Osim Mehmedovića, kao mogući protukandidat Bakiru Izetbegoviću spominje se i Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i državni ministar. Osmanović je najavio da je spreman prihvatiti kandidaturu ukoliko bude predložen iz nekog od stranačkih ogranaka. Šemsudin Mehmedović je poznat kao kritičar stanja u SDA, a u februaru prošle godine govorio je kako "SDA prijeti nestanak".  

Tvrdio je da je SDA ranije mogla ukinuti brojne privilegije, voditi principijelnu kadrovsku politiku i pravedniju privatizaciju te uspostavljati ravnomjeran razvoj svih krajeva u BiH.