BIH

Fikret Ćurić, slika uljem na platnu, preparira životinje i izrađuje gitare

SVESTRANOSTI Kad se hoće, sve se može

Autor:H. ČALIĆ

26.4.2015

Šezdesetčetvorogodišnji Gračanlija Fikret Ćurić, otac je popularnog pjevača Amela Ćurića za koga se već sada zna da će na „X Faktoru“ daleko dogurati. Fikret, iako u poznim godinama ima više uspješnih hobija, jednostavno svestran je, čega god se dohvati i sve što radi, radi savršeno.

Fikret je svojevremeno radeći kao tonski snimatelj na radio Gračanice, bio jedan od prvih di džejeva za ondašnje prilike, a onda se dao na poslove koje prije svega voli. Kao strastveni lovac počeo ja,kako bi sačuvao lovačke trofeje preparirati životinje.Zimi, kada ima više vremena praperira patke, jastrebove, kreje, kune, sve.

Na proljeće, ljeto i zimu slika uljem na platnu u vlastitom ateljeu u Gračanici. Često je u društvu kolege Enesa Imamovića, također slikara iz Gračanice. Obojica slikaju bosanske motive, pejzaže, prirodu.

curic-i-imamovic

H. Čalić (Ćurić sa prijateljem- slikarom Enesom Imamovićem)

No, Fikret je otišao i dalje, pa se prije desetak godina okušao i dokazao u izradi akustičnih i klasičnih gitara. Ovaj posao radi toliko uspješno, da mu narudžbe dolaze veoma često. Njegove gitare prvi testira sin Amel, pa onda idu kupcu.

- Najviše narudžbi imam iz Brčkog. Ljudi čuju za mene, jedni od drugih i eto ih da naruče gitaru. Moje gitare ne sviraju, one „govore“, njihov zvuk je nešto je što se rijetko doživljava. Nije hvala, to treba probati i doživjeti- kaže Ćurić.