BIH

Nikšić: Pokušavaju mi napakovati afere!

Predsjednik SDP-a, nakon sjednice Glavnog odbora, za „Avaz“

K. KEŠMER

26.4.2015

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a BiH, koja je jučer održana u Zenici, zaključeno je da poslanici ove stranke u Parlamentu Federacije BiH zatraže održavanje hitne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o trenutnoj socioekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u FBiH, s posebnim osvrtom na izbor Dragana Lukača za direktora Federalne uprave policije (FUP), “čime se federalna policija stavlja pod kontrolu stranačkih interesa”.

Slučaj s Trhuljem

Kako nam je rečeno, ovaj zaključak usvojen je na inicijativu predsjednik SDP-a Nermina Nikšića, koji je nakon sjednice za „Avaz“ kazao “da se vraćanjem Lukača na čelo FUP-a pokušava napraviti stranačka policija koja će imati za cilj diskreditiranje njega i još nekih ministara iz prošlog saziva Vlade FBiH”.

- Imam informacije iz Federalnog MUP-a da se vrši pritisak na inspektore da traže i pakuju nam afere. Ne samo meni već i drugim ministrima koji tada nisi htjeli podleći pritiscima i podržati da na čelu FUP-a bude osoba koja je očigledno pod utjecajem SDA - kazao nam je Nikšić.    

Dodao je kako se sad pokušavaju montirati afere njemu i bivšem ministru energetike, industrije i rudarstva Erdalu Trhulju.

- Nikad niko nije odgovarao za propast namjenske industrije u FBiH i sada se odjednom pokušava meni i ministru koji je podigao namjensku industriju nešto napakovati. Ali, nije me strah, ne bojim se ničega, koliko god se neko upinjao, pravda na kraju ipak pobijedi- istakao je Nikšić.

Osim ovog zaključka, GO SDP-a jučer je usvojio i Pravilnik o izboru predsjednika kantonalnih, gradskih i općinskih organizacija. Kako nam je kazao Nikšić, izabran je klasični način izbora.

Pravilnik o izboru

- To podrazumijeva da bude jedan član jedan glas. Formirat će se glasački listovi i svaki registrirani član imat će pravo glasa. Isti princip primijenit će i za izbor predsjednika na redovnom kongresu, a glasanje će se organizirati u općinskim organizacijama – pojasnio je Nikšić

Glavni odbor pohvalio je i stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, ali su, u isto vrijeme, iskazali i zabrinutost zbog aktuelnih sukoba u koaliciji.

- Nas uskoro očekuje mnogo posla i obaveza iz tog sporazuma, a ni mjesec nakon imenovanja Vlade vidimo da se ne mogu ni oko čega dogovoriti. Bar prema saopćenjima iz stranaka članica koalicije vidim da se radi o dubokom jazu – dodao je Nikšić.

 Protiv Nacrta zakona o radu

Na sjednici je podržan i stav sindikalnih organizacija u BiH koje se protive Nacrtu zakona o radu kojim bi se ograničila ili ukinula neka radnička prava, poput ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

- To je direktan udar na radničku klasu i moglo bi izazvati značajne poremećaje u domaćoj privredi - tvrde u SDP-u.