REGION

VELIKE DEMONSTRACIJE "ŠVICARACA" U HRVATSKOJ Pridružili im se korisnici kredita iz BiH!

Na protestima učestvovalo više od deset hiljada građana

(A. Vr.)

25.4.2015

Na protestu Udruženja Franak  u Zagrebu učestvovalo je osam i deset hiljada građana Hrvatske, ali podršku su pružili i građani Bosne i Hercegovine koji svoje kredite otplaćuju u švicarskom franku.

Osim dužnika kredita u švicarskim francima ili eurima, na protestnom skupu učestvovala su i udruženja obespravljene skupine hrvatskih građana, nezaposleni, blokirani, penzioneri i hrvatski branitelji, javljaju hrvatski mediji.

Predsjednik Udruženja Franak iz BiH, Kemal Duraković poručio je kako cijela regija podržava protestante koji su se okupili u Zagrebu te podsjetio da je popio kafu, a platio ju je u kunama, a ne u švicarcima.

- Mi u Bosni imamo politiku koja laje, ali ne ujeda, kazao je Duraković

Međutim, velik postotak kredita je na sudu poništen, a Duraković je dao podršku i korisnicima kredita u švicarcima u Hrvatskoj kazavši kako će isto biti i u Hrvatskoj.

- Nema granica kada kradu. Kradu, ali kradu zajedno!, zaključio je Duraković.

Protestanti su s Trga Franje Tuđmana, u podne u povorci krenuli prema Trgu bana Jelačića, gdje ih je među brojnim građanima dočekao i predsjednik Udruženja 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, zajedno s protestantima  iz Savske 66, koji su povorku dočekali vrlo emotivno.

Protestanti u pred Vladom uzvikivali "Bando lopovska", "lihvari", "lopovi", "dosta je", poručivši Vladi da počne štititi interese svojih građana, a ispred Hrvatske narodne banke (HNB) još su jednom zatražili ostavku guvernera Borisa Vujčića, uz povike "Stop pljačkama, "Ostavka Vujčiću" i "Ropstvo".