BIH

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu danas ispratila maturante

Organizovana svečana akademija

A. Nuhanović

25.4.2015

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu danas ispraća 465-u generaciju maturanata i 33 gneraciju maturantica. Svečana akademija tim povodom organizirana je u Begovoj džamiji čija su unutrašnjost i harem bili premali da prime sve one koji su došli ispratit ovu posebnu generaciju Gazinovaca. Ove godine Gazi Husrev-begovu medresu je završilo 123 maturanta od čega 65 maturantica i 58 maturanata.

Gazi Husrev-begova medresa spada među najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Evropi. Gzinovci nisu propoustili priliku da na ovoj svečanosti upute poruku i iskažu značaj ove škole.

- Čast mi je što zam završila Gazi Husrev-begovu medresu što sam učila u škli koju je on sagradio, što sam klanjala u njegovoj džamiji i što nosim titulu svršenice Gazi Husrev-begove medrese. Na nama je da opravdamo ukazanu nam čast Gazije. Ova naša medresa ima mnogo imena, a dobila i još jedno koje je vrlo važno. Ona se zove majka svih medresa pa je čast završiti ovu medresu koja je iznjedrila mnoge učene ljude - kazala nam je jedna od učenica Azra Meša koja je završila ove godine jednu od nastarijih škola na Balkanu.