BIH

Završen sabor SNSD-a, Dodik ponovo izabran za predsjenika, usvojeni Radojičićevi amandmani

Usvojena deklaracija "RS slobodna i samostalna budućnost i odgovornost"

S. D.

25.4.2015

16:06 Dodikova izjava na konferenciji za novinare održanoj nakon sabora.

- Ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih i osjetnih elemenata stabilizacije RS, u skladu s Ustavom , a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti , da će u 2018. godini RS provesti referendum o svom statusu.I utvrditi svoj status. Prijedlog će biti - samostalna država. U tom pogledu želimo dijalog- kazao je Dodik

15:20 Zvršen je 5. sabor SNSD-a, novinarima je potvrđeno da je Milorad Dodik jednoglasno izabran za predsjednika stranke, na saboru su usvojene tri dekleracije među kojima je deklaracija "RS slobodna i samostalna budućnost i odgovornost"

Milorad Dodik je nakon ponovnog izbora najavio da ukoliko do kraja 2017. godine RS-u ne budu vraćene entitetske nadležnosti pozvat će narod manjeg entita na referendum, između ostalog Dodik kaže da postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine nije propisano ustavom.

14:45 Avaz nezvanično saznaje da je Milorad Dodik izabran za predsjenika, prema nezvaničnim informacijama usvojena je i deklaracija.

Saznajemo i da se na saboru obratio Igor Radojičič koji je rekao da su ovoj stranci neophodne promjene te da je predložio sedam amandmana na stastut SNSD-a od kojih su svu usvojeni i dočekani burnim aplauzom.

14:23 Sabor SNSD-a, dekleracija nosi naziv "RS slobodna i samostalna budućnost i odgovornost".

12.53 Sabor SNSD-a broji 800 delegata, 750 iz Republike Srpske i 50 iz Federacije BiH.

Zanimljivo je da Saboru prisustvuje i Rajko Vasić, bivši generalni sekretar SNSD-a koji je ranije pozvao Dodika da odstupi s funkcije stranke. Petom saboru prisustvuju predstavnici političkih partija iz Republike Srpske Marko Pavić iz DNS-a, Petar Đokić iz SP-a, ministar pravde Srbije Nikola Selaković, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov i ambasador Srbije u BiH  Stanimir Vukićević.

12:21 U Istočnom sarajevu u dvorani Slavija počeo je 5. sabor SNSD-a koji je otvorio Milorad Dodik predsjednik SNSD-a. Na saboru se očekuje izbor predsjednika u novom četverogodišnjem mandatu, a prema dosadašnjim informacijama jedini kandidat je Dodik.

deklaracija-1

Faksimil naslovne dekleracije SNSD-a

Saboru prisustvuje i Igor Radojičić koji već duže vrijeme javno izražava neslaganje sa politikom koju vodi aktuleni predsjednik. Sabor SNSD-a je počeo himnama RS-a i Srbije, ali ne i himnom BiH.  Predstavnici medija mogli su prisustvovati tek otvaranju sabora, s skup je onda nastavljen iza zatvorenih vrata.

Određeno je radno predsjedništvo od 15 članova, a na dnevnom redu osim izbora predsjenika SNSD -a su i izbor Glavnog odobra te usvajanje deklaracije SNSD-a koja će definirati poziciju Republike Srpske "kao slobodnog entiteta".

VEZANA VIJEST: Dodikov sabor usvaja kontroverznu deklaraciju o samostalnosti RS

Dodik je uoči sabora izjavio da su njegova očekivanja od sabora velika.

- Očekujem da manifestujemo jedinstvo i snagu, da SNSD ima čime da se pohvali, rezultatima koji postignuti koji ponekad nisu vidljivi i neopravdano osporavani d onih koji žele loše SNSD-u kazao je Dodik.