BIH

SREBRENICA Otvorena muzička škola "Kuća dobrih tonova"

U nekadašnjoj "Kući povjerenja"

Autor:S. Sm.

25.4.2015

Organizacija „Superar Srebrenica“, danas je u nekadašnjoj „Kući povjerenja“ u Srebrenici otvorila muzičku školu „Kuća dobrih nota“. Ova škola služit će mališanima Srebrenice, Potočara, Skelana i Bratunca za održavanje muzičkih i kreativno- edikativnih aktivnosti i pohađanja kursa njemačkog jezika. Oko 220 polaznika  ovdje će učiti svirati na skoro svom muzičkim instrumentima.

Kuća je moderno adaptirana, ima šest vježbaonic, kuhinju, veliku salu, kancelarije i sobe za smještaj. Nastava će se održavati svakodnevno iz  horskog pjevanje, perkusije i bubnjeva, električne i akustične gitara, klavira, harmonike, plesa i učenja stranog jezika..

Školu su danas svečano pustili u rad Doraj Eberle, predstavnica austrijske organizacije „Seljak pomaže seljaku“, koja je osnivač ove škole i srebrenički načelnik Ćamil Duraković,

Prije zvaničnog otvaranja, centrom grada organizovana je   ulična šetnja djece iz Dječijeg vrtića „Poletarac“, Udruženja „Leptir“ i „Superara“ koja su priredila ulični performans uz muziku.

-Neka vam ova kuća služi da u njoj pjevate i plačete kada to treba i ne treba. Ona će od vas graditi ljude, da bi u sebi prepoznali druge ljude. Vi ćete ovdje iskusiti važnost i ljepotu muzike- naglasila je Doraj Eberle.

Zahvaljujući se investitoru ovog objekta, srebrenički načelnik Duraković je naglasio da pored loših nota, koje se ovih dana plasiraju iz Srebrenice, danas u svijet idu i dobre note, kada se zna da je u ovoj školi danas uposleno 12 radnika, gdje će se svakodnevno okuplati 220 mališana različitih etničkih pripadnosti.