BIH

Ne možemo spriječiti skoro gašenje TV signala

Siniša Petrović, pomoćnik direktora RAK-a

B.TURKOVIĆ

25.4.2015

Povodom skorog isteka roka za prelazak s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje u BiH, iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH poručuju da je stanje alarmantno, jer zakonodavna i izvršna vlast te Javni RTV servis BiH nisu ispunili zadatke u započinjanju procesa digitalizacije.

Ispunjenje uvjeta

RAK upozorava da emitiranje TV programa nakon 17.  juna 2015. godine, u najvećem broju slučajeva, neće biti moguće.

Upitan šta to konkretno znači, Siniša Petrović, pomoćnik direktora RAK-a za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, kaže da će otad TV stanice moći proizvoditi program, ali ga neće moći emitirati putem zemaljske distribucije.

- Gledaoci koji isključivo primaju TV programe putem zemaljskih antena ostat će bez prijema određenog broja televizijskih stanica, u zavisnosti od toga na kojem se teritoriju nalaze. To se, vjerovatno, neće desiti odmah 17. juna, ali polako će se gasiti svi predajnici te će prijem programa biti onemogućen krajnjim korisnicima - kazao nam je Petrović i dodao da se to, faktički, odnosi na većinu TV stanica.

sinisa-petrovic-rak

Petrović: Interventne mjere kratkog daha

Iako bi, strogo slijedeći pravila, to značilo da TV stanice neće moći emitirati program ni putem kablovskih operatera, u RAK-u su odlučili da će TV stanice i nakon 17. juna to moći činiti ako budu u stanju kablovskim operaterima osigurati signal.

Spriječiti posljedice

Na ovaj potez su se odlučili jer problem nije u odgovornosti TV stanica, već isključivo države koja nije ispunila uvjete za prelazak na digitalno emitiranje.

- Postoje određene metode u kojima mi, kao regulator, možemo uraditi određene interventne mjere, ali je to vrlo kratkog daha. To da se pojedini predajnici probaju zadržati mjesec, dva, tri može biti izuzetak, ali nije pravilo. Mi smo sada više u fazi ublažavanja posljedica nego sprečavanja. Ne možemo spriječiti posljedice koje će uslijediti, već sagledavamo kako ih u što kraćem roku prevazići do digitalizacije - zaključio je Petrović.