ZANIMLJIVO

Sjećate li se Liberlanda: Ništa od nove države na Balkanu

Samoproglašenu državu osnovao Čeh Vit Jedliček

Piše: E. Trako

16.7.2019

Put u Liberland - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Sjećate li se Liberlanda? Prije četiri godine cijeli region je brujao o novoj državi između Srbije i Hrvatske koju je osnovao Čeh Vit Jedliček. Osim novinske senzacije, ništa drugo se nije izrodilo iz te priče. Reporteri "Avaza" su bili u Liberlandu u aprilu 2015., pa da se podsjetimo.

Tražite Liberland? Pa ste iz Sarajeva potegnuli skroz ovdje? Kao da vi u Bosni nemate priča o novim državama, cjepkanjima..., prvi je komentar malog društva u kafani „Kod Svaline" u općini Kneževi Dvori u Hrvatskoj kada smo upitali „gdje je taj Liberland".

Hiljade zahtjeva

- A što se toga tiče, došlo češko magare da pravi državu, ma ludnica - kažu lokalci o senzaciji koja već danima privlači pažnju ne samo regionalnih nego i svjetskih medija. Liberland je osnovao Čeh Vit Jedliček 13. aprila ove godine. Teritorij se nalazi se na zapadnoj obali Dunava, u blizini Zmajevca s hrvatske strane i Bačkog Monoštara sa srbijanske strane, i dio je graničnog pojasa. Površina je sedam kvadratnih kilometara, a predmet je spora dviju zemalja.

U Kneževim Dvorima, Zmajevcu i Batini, mjestima s hrvatske strane granice koja su najbliže ničijoj zemlji, malo znaju o ovoj senzaciji, ali već imaju viceve o Liberlandu.
Jedan od njih ispričao nam je Nikica, ali je rekao da napišemo da se on zove Apač. I, evo, napisali smo.

- Kažu da je zaposlio samoproglašeni predsjednik samoproglašene države Liberland sekretaricu u svoj kabinet. Mora predsjednik imati sekretaricu, normalno. I ona ti njemu kaže: „Predsjedniče, stigao Vam je mail." A on odgovara: "Neka uđe" - ispriča Apač, grohotom se smijući na naše pitanje ima li u ovim mjestima "državljana" Liberlanda.

Konobar u jednoj lokalnoj kafani Marko Grbeša također se nije mogao načuditi tome kako je priča o ničijoj zemlji izazvala takvu pažnju.  

- Mi se sprdamo s tim. Ovdje to niko ne shvata ozbiljno, a niko i ne razmišlja o tome. Imamo svoja posla, mladi odlaze jer neće da se bave poljoprivredom i stočarstvom. Treba još da se zamaramo nekakvim Čehom - kaže Grbeša.

grbesa-nikica

Priču o Čehu Vitu Jedličeku i njegovom potezu da na sedam kvadratnih kilometara, između Hrvatske i Srbije, zabode jarbol, zakači zastavu i kaže „ovo je sad država svih građana koji su spremni živjeti i pustiti druge da žive", prenijeli su svjetski mediji.

Internet je pun komentara o ničijoj zemlji, a Jedliček tvrdi da već ima hiljade zahtjeva za državljanstvo Liberlanda.

Međutim, je li Liberland zaista utopija kakvom se predstavlja? Kao prvo, ne postoji način da se automobilom dođe do ovog mjesta jer se nalazi u vodozaštitnoj zoni Hrvatskih voda. Granična policija Republike Hrvatske, vrlo ljubazni službenici, jedva čekaju da se neko upeca i da sebi za pravo da krene automobilom.


Liberland osnovao Čeh Vit Jedliček 13. aprila 2015.. Arhiv

- Možete krenuti automobilom, ali kazna vam je 2.500 kuna. Ne znam ni šta tražite ovdje, tamo nema ničega, zastava je davno uklonjena - rekoše nam policajci prve patrole, na početku dunavskog nasipa, uputivši nas prema Liberlandu.

Ali nisu rekli da biciklima ne možemo! Tumarajući Slavonijom u potrazi za biciklima, samo da bismo ugledali slobodarski Liberland, sreli smo gazdaricu Melitu. A odakle bi Melita drugo bila nego iz Bosne! Zahvaljujući njoj, Janoš Fica, Hrvat mađarskog porijekla, i njegova majka Marija Fica Šmit, osigurali su nam traženo prijevozno sredstva, i to dva komada, te se uputismo kroz vodozaštitnu zonu, makadamskim putem.

Nismo prešli ni kilometar, dočekala nas je druga policijska patrola.

- Bok, dečki, novinari iz Sarajeva, to ste vas dvojica što tražite Liberland? Pa ne možete tamo, to je obična šuma, to sve bude pod vodom kad nabuja Dunav. Nadam se da vi nemate neku zastavu da je tamo zabijete! Možete voziti, nije problem, a samo da znate da je otvorena sezona lova, kada dođete do rampe, vratite se nazad. Jer idete na vlastitu odgovornost, može neki lovac pomisliti da ste veprovi - kaže ljubazni granični policajac.

Neka pomisli, nema odustajanja! Idemo u Liberland! Inače, bez pretjerivanja, sve vrijeme vožnje nasipom naši "saputnici" bile su divlje svinje. Sreli smo nekoliko krda ovih životinja koje su sumanuto pretrčavale cestu.

Prekrajanje granica

Dolazak do rampe značio je kraj puta za nas. Do slobodne zemlje - liberlanda nije se moglo. Bio je to 18. kilometar na biciklima, a već je padala noć. Čekalo nas je još dugih 18 kilometara povratka do automobila na međugraničnom prostoru Srbije i Hrvatske. Krenuvši prema Srbiji, carinici na granici postavili su nam pitanje prije nego što smo dali pasoše: „Dečki, šta ima u Liberlandu?" Divno je bilo znati da smo cijeli dan pod prismotrom.

S hrvatske strane Liberland niko ne shvata ozbiljno. A opet, ko zna, možda smo svjedočili uspostavljanju nove države, dolasku novih naroda i narodnosti i novim prekrajanjima granica... Put ka slobodnoj državi za mnoge s ovih prostora još traje.

Načelnik: Što u Češku ne ide praviti državu

Deneš Šoja, načelnik općine Kneževi Vinogradi, kojeg smo pronašli, kaže da je Liberland za lokalne vlasti opterećenje.

- To su gluposti! Kakva ničija zemlja? I taj čovjek, taj Čeh, došao između Srbije i Hrvatske praviti državu. Pa što nije pravio na češkim granicama - rekao je povišenim tonom Šoja.

Noć u Bačkom Monoštaru u Srbiji

S druge strane, sa srbijanske granice, prvo selo koje gravitira obali Dunava je Bački Monoštar. Od namjere da prenoćimo u ovom selu te da saslušamo komentare s druge strane granice o Liberlandu odustali smo kada je jedan od ugostitelja rekao: „Ne brinite, sada vas mi čuvamo, pod našom ste zaštitom."

"A od koga, gospodine" - bilo je naše pitanje. "Pa od policije, hoće oni tako da zaviruju ko je gdje prenoćio", kaže gospodin u „Pikecovoj Čardi", vjerovatno misleći da smo s druge strane zakona.

O Liberlandu, ali bukvalno, niko nema pojma.

Podaci

Liberland je osnovao Čeh Vit Jedliček 13. aprila 2015. godine .

Nalazi se na zapadnoj obali Dunava, u blizini Zmajevca s hrvatske strane i Bačkog Monoštara sa srbijanske .

Površina je 7 kvadratnih kilometara.