BIH

Mevludin Terzić nakon uspješne transplantacije bubrega: Hvala svima, počinjem život iznova!

Sa sestrom donorom vratio se zdrav kući

Autor:H. Č.

25.4.2015

Priča koja traje skoro tri godine, prije tri dana dobila je svoj sretni završetak. Jutros smo sreću podijelili sa 37-godišnjim mladićem Mevludinom Terzićem, majkom Minom i Mevludinovom sestrom Mevlidom Delić, donorom, sve to u gračaničkom naselju Drafnići, u njihovom toplom domu.

Mevludin od sada živi normalan žaivot, kao i ostali njegovi drugovi. Sa transplantiranim bubregom kojeg mu je dala rođena sestra Mevlida, radnica gračaničke Fortune, počinje život iznova. Dijalize u centru za dijaliziranje u Gračanici, gdje je Mevludin bio svaki drugi dan punih osam godina, sada su prošlost.

sa-sestrom-u-tuluzu-poslije-uspjesne-transplantacije

Foto: H. Čalić (Sa sestrom Mevlidom, donorom u francuskom Tuluzu poslije uspješne transplantacije)

Mladić je od svoje pete godine na inzulinu. Rano je izgubio oca, pa se o njemu brinula majka Mina.Prije tri godine mu je od dijaliziranja počeo slabiti vid, a onda su se javili problemi sa gušteračom. Tada su Gračanice skočile na noge, organizovana je akcija „Za našeg Mevludina“ i za dva mjeseca, sakupljeno je 80 hiljada eura za transplantaciju bubrega.

U ekipi su bili: Sead Terzić, Hazema Halidović, dr.Zehra Karahasanović, Mirsad Salihbašić, Osman Ahmetagić, Omer Helić, Irhad Brkić, Azemina Ahmetbegović, Miralem Hrvić i Edin Kamarić. Organizirane su brojne manifestacije u školama, kompanijama, sportskim društvima. Nikada bolje i nikada brže nisu sakupljene velike pare za pomoć mladiću.

mevludin-sa-majkom-isestrom-donorom

Foto: H. Čalić (U svom domu, Mevludin, sestra Mevlida i majka Mina)

- Hvala svima,ljudima koji su dali novac, pa i jednu marku, hvala sestri Mevlidi što mi je dala bubreg, majci Mini koja se bori sa mojim zdraveljm 32 godine, Otvorenoj mreži i Batku Ćehajiću, ljekarima u Tuluzu i klinici Rangueil, hvala mojoj Gračanici. Treći dan sam kod kuće,jučer sam bio na dijalizi u gračaničkoj bolnici kod svojih bivših kolega. Žao mi je njih svih, volio bih da se i njima pomogne kao što se pomoglo meni. Jedva čekam da sjedem na svoj skuter da se porovozam svojom čaršijom - kaže Terzić.

uskoro-ce-se-provozati-na-skuteru

Foto: H. Čalić (Uskoro će se provozati na svom skuteru)

Nakon što se oporavi, on će morati ponovo na transplantaciju, ovog puta transplantaciju gušterače, ponovo u Tuluzu.

Danas smo u domu Terzića razgovarali i sa sretnom majkom i donorom, njezinom kćerkom Mevlidom.

- Kako je bilo, to moja duša zna. Dvoje djece je od 22.marta bilo u Francuskoj. Jedno dijete daje, drugo prima organ-bubreg. Noći nisu imale sna, bojala sam se hoće li sve proći u redu. Bogu, ljudima, ljekarima, svima hvala, moj sin je zdrav, kći donor je također dobro. Ko je srećiniji od mene - kaže Mina, a sestra Mevlida dodaje.

- Ovo je bio moj nijet, da bratu dam bubreg, da i njemu svane, da počne živjeti normalan život. Odluku sam donijela sama, sestrin osjećaj je bio jak i odlučan- kaže Mevlida.