BIH

SDA-ovci se potukli na dženazi zbog fotelje!?

Novi sukob Hadžiomerovića i Kaplana

Autor:A. NUHANOVIĆ

25.4.2015

Rasplamsala se borba za Općinski odbor (OO) Stranke demokratske akcije (SDA) Stolac koju vode Salmir Kaplan, bivši federalni ministar kulture i zastupnik u Federalnom parlamentu, i Zlatko Hadžiomerović, aktuelni ministar obrazovanja u HNK, a koji nastoji zadržati mjesto predsjednika OO. Naime, dok traju izbori u SDA uoči Kongresa, slučaj koji se zbio u četvrtak u Blagaju ukazuje na dubinu raskola. Nije poznato u ovoj fazi kojoj frakciji unutar SDA koji pripada te koga će podržati u borbi za mjesto predsjednika SDA.

Ozbiljna rasprava

Naime, kako saznajemo, ova dvojica visokih funkcionera SDA izazvala su zgražanje brojnih Mostaraca i Hercegovaca, jer su se verbalno sukobili, i to na dženazi uglednog profesora, rahmetli Esada Šute.

Njihovu svađu, koja je umalo prerasla u fizički obračun, nasreću, prisutni su prekinuli, a, kako saznajemo iz izvora bliskih SDA, nakon dženaze uslijedila je ozbiljna rasprava nekolicine članova Gradskog i Kantonalnog odbora, koji namjeravaju alarmirati vrh stranke da obojicu kandidata za OO Stolac eliminiraju.

U jučerašnjoj izjavi za "Avaz" Hadžiomerović je kazao da on nije bio akter tuče s Kaplanom, ali tvrdi da je njegov stranački kolega na dženazi nasrnuo na "nekoga" u masi.

- Ja sam malo pojak čovjek, 120 kilograma, tako da mene ne smije ni napasti. Čuo sam da je nekom momku prilazio i prijetio, ja nisam bio ni blizu njega. Čovjek, ako je obrazovan, mora malo voditi računa o vokabularu, ali, inače, on vrlo ružno priča - kazao je Hadžiomerović.   

Iako smo jučer od Kaplana pokušali saznati s kim se tukao i šta se desilo, nije odgovarao na naše pozive.

Čupanje grkljana

Podsjećamo, Hadžiomerović i Kaplan imaju "historiju" sukoba. Tokom sjednice Predsjedništva SDA u decembru prošle godine Hadžiomerović je otvoreno prijetio Kaplanu da će mu "iščupati grkljan i psovao mu majku".

- Nakon što je Sokolović kazao da stranku vode sarajevski "minderi", javio sam se za riječ i rekao da on i Zijad Hadžiomerović takav "minder" vode u Mostaru. Hadžiomerović mi je uputio pred svima prijetnje da će mi grkljan iščupati. Rekao sam i da je nedopustivo to što je dao odobrenje za penziju ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, na što mi je pred svima rekao da mi “Šešelj majku" - kazao je za medije tada Kaplan.

Iz Centrale SDA još nisu značajnije reagirali, iako su sukobi česti, a nedavno je na jednom izbornom skupu morala intervenirati i policija.

Sokolović zanemario pregovore zbog izbora

Također, aktuelni predsjednik KO SDA HNK, ali i OO Konjic, Salko Sokolović toliko se grčevito bori za opstanak, pogotovo na čelu KO, da je potpuno zanemario pregovarački proces koji se vodi u vezi s izborom izvršne vlasti u HNK.

Međutim, sudeći prema informacijama koje pristižu s terena, Sokolovićeve šanse su male, jer poziciju predsjednika KO SDA zauzet će Edin Mušić, inače predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.