BIH

Dodikov sabor usvaja kontroverznu deklaraciju o samostalnosti RS

Danas u Istočnom Sarajevu

A.LONČARIĆ

25.4.2015

Deklaracija koja će definirati poziciju Republike Srpske "kao slobodnog entiteta" jedna je od tačaka dnevnog reda današnjeg Sabora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji će biti održan u Istočnom Sarajevu. Najava je izazvala snažnu reakciju u međunarodnim i domaćim krugovima.

Kako je za "Dnevni avaz" izjavio Lazar Prodanović, član Glavnog odbora SNSD-a i sudionik Sabora, radi se o definiranju pozicije "slobodne, demokratske, perspektivne RS kao entiteta unutar BiH, u kojoj, kako kaže, izražavajući svoje političke stavove, insistira na izvornom postojanju dejtonskog ustava te "na višem stepenu samostalnosti u pogledu niza nadležnosti koje su Ustavom definirane".

Politički stavovi

Međutim, šta će precizno sadržavati deklaracija, još nije poznato čak ni delegatima.

- Ništa detaljnije vam o ovome ne mogu reći, jer mi kao delegati nismo dobili prijedlog ove, kao ni drugih deklaracija, ali ćemo razmatrati još i deklaracije o obrazovanju u RS te onu o ekonomsko-socijalnoj situaciji - kazao je Prodanović.

On smatra da bi eventualna reakcija OHR-a u pogledu deklaracije RS kao slobodnog entiteta bila nepotrebna i dodaje da se radi o demokratskom pravu izražavanja političkih stavova u BiH.

- Ne vidim problem da se vode političke rasprave i da se zauzimaju politički stavovi. Mi se borimo političkim putem, koji je legitiman i nikoga ne ugrožava u BiH - istakao je Prodanović.

lazar-prodanovic

Prodanović: RS ne da svoje nadležnosti

Inače, na Saboru se očekuje da za predsjednika SNSD-a ponovo bude izabran Milorad Dodik, budući da nema protukandidata.

Državni nivo

- SNSD je ostao najjača stranka u RS, gdje je na vlasti dok djeluje kao opozicija na državnom nivou. U tom smislu smatramo to, da bi neko obavljao tu dužnost, treba da pobjeđuje. Takav princip zasnivamo od najnižeg do najvišeg nivoa i, imajući u vidu ovaj princip, niko od drugih protivkandidata nije se kandidovao - rekao je Prodanović.

 

Izmjene Statuta stranke

Saboru SNSD-a upućen je prijedlog novog Statuta koji ima određene izmjene u odnosu na dosadašnji. Predviđen je veći Glavni odbor, koji će brojati 235 članova, a umjesto dosadašnjeg Izvršnog odbora, Saboru će biti predloženo Predsjedništvo kao izvršni organ GO. Unutar Predsjedništva bit će izvršni komitet koji će činiti predsjednik, pet potpredsjednika, generalni sekretar, predsjednik mladih i žena SNSD-a.