GLOBUS

TRAGEDIJA U NEPALU Zemljotres odnio više od 1.100 života, lavine pokrenute na Himalajima

Epicentar potresa na dubini od 31 kilometar

Autor:Redakcija/Agencije

25.4.2015

19:05 Broj poginulih u razornom zemljotresu koji je danas pogodio Nepal porastao je na 1.180, saopćio je portparol nepalske policije.
 

 Od tog broja u dolini oko Katmandua poginulo je 634 ljudi, a najmanje još 300 u samoj prijestonici, prenio je Reuters.
 
Epicentar potresa nalazio se u Nepalu, ali više desetina ljudi poginulo je i u susjednoj Indiji i Bangladešu.
 
U međuvremenu, kako prenosi Tanjug, SAD su saopćile da će uputiti tim za reagovanje na elementarne katastrofe, kao i početnu pomoć od milion dolara. 

Ova suma bit će namijenjena za najneposrednije potrebe pogođenih zemljotresom, naveli su američki zvaničnici, javio je Reuters.

16:44 Srušene stambene zgrade, drveni hinduistički hramovi pretvoreni u bezoblične hrpe, velike pukotine na ulicama glavnog grada, stanovnici na pločnicima, slike su koje pristižu iz Nepala kojeg je u subotu pogodio razorni potres jakosti 7,9 po Richteru koji je odnio najmanje 900 života, prenose agencije.

15:00 Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je saučešće predsjedniku Nepala Rami Baranu Jadavu zbog velikog broja ljudskih žrtava u razornom zemljotresu koji je jutros pogodio Nepal, saopšteno je iz informativne službe Kremlja.

13:31 U snažnom zemljotresu koji je danas registrovan u centralnom dijelu Nepala, prema preliminarnim podacima, poginulo je blizu 740 ljudi, saopštila je policija.

13:00 Snažan zemljotres koji je jutros pogodio Nepal uzrokovao je smrt 71 osobe samo u toj državi, dok je najmanje 30 osoba stradalo u susjednim zemljama.

12:03 Više od deset  poginulih pronađeno je u ruševinama istorijskog spomenika kula Bimsen u Katmanduu, glavnom gradu Nepala,  gdje je usljed snažnog zemljotresa uništen veliki broj kuća i zgrada.
Iz ruševina kule Darahara koja se naziva i Bimsen kula, simbol grada Katmandua, u centru grada izvučeno je više od deset tijela.

Za sada nema zvaničnih informacija o tačnom broju poginulih u ovom potresu.

10:46 Najmanje dvije osobe poginule su u zemljotresu, prenio je Reuters. Osobe sa slomljenim nogama i rukama se prijavljuju u glavnu bolnicu u Katmanduu. Zasad nije poznato koliko je osoba povrijeđeno.

Jedna djevojčica je smrtno stradala kada je kip pao na nju u Katmanduu, kazao je svjedok, dok je druga osoba izgubila život u Indiji kada se njena kuća urušila.

Dopisnik Reutersa iz Katmandua izvještava da je vidio nekoliko zgrada kako se urušavaju, a zidovi nekoliko kuća su se srušili.

- Svi se nalaze na ulicama, hitna pomoć odvozi ljude u bolnicu - kazao je novinar.

Potresanje zemlje se moglo osjetiti čak u New Delhiju i drugim sjevernim gradovima Indije, a trajalo je oko minute.

09:30 Snažan zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale registrovan je danas istočno od mjesta Pokhara na Nepalu, a za sada nema informacija o žrtvama, saopšteno je danas iz američkog instituta za geologiju.

Epicentar potresa bio je na dubini od 31 kilometar. Zemljotres je registrovan 80 kilometara istočno od Pokhara, na pola puta između ovog grada i prijestonice Katmandua.

Potres je zrokovao je urušavanje mnogih zgrada i kuća, dok su neki višestoljetni hramovi sravnjeni sa zemljom, a lavine su pokrenute na Himalajima. Ovo je najgori zemljotres koji je pogodio ovu siromašnu zemlju u posljednjih 80 godina, prenio je Associated Press.

Naknadni zemljotres nastao je sat vremena nakon toga, koji je bio jačine 6,6 stepeni po Richteru, a kasnije su se mogla osjetiti manja potresanja u cijeloj regiji.

Zemljotres je također potresao nekoliko gradova širom sjeverne Indije, a mogao se osjetiti i u Lahoreu u Pakistanu, Lhasiju na Tibetu, kao i u Dhaki u Bangladešu.

Dolina Katmandu je izuzetno gusto naseljena s 2,5 miliona ljudi, a kvalitet zgrada je većinom loš.

Iako obim štete i razmjere katastrofe još uvijek nisu poznate, zemljotres će vjerovatno uzrokovati veliki pritisak na resurse ove siromašne zemlje koja je najbolje poznata po Mont Everestu, najvišoj planini na svijetu.

Ekonomija Nepala, u kojem živi 27,8 miliona ljudi, ovisi o turizmu koji je uglavnom fokusiran na Himalaje.