LIFESTYLE

NEVJEROVATNO Pogledajte kako je počela erupcija vulkana u Čileu

Turist slučajno snimio buđenje vulkana Calbuco

J. Be.

25.4.2015

Pola stoljeća nekativan vulkan Calbuco na jugu Čilea odjednom je u srijedu proradio s dvije erupcije u razmaku od nekoliko sati, izbacujući velike oblake pepela i primoravajući na evakuaciju oko 5000 osoba.

Čileanska televizija prikazala je zastrašujuće prizore plamena i pepela koji se dižu iznad vulkana. Prva erupcija izazvala je divovsku gljivu pepela visine deset kilometara, a sve je slučajno snimio jedan turist.

Calbuco je bio neaktivan 54 godine. Nacionalna geološka služba objavila je da bi vulkan mogao početi ispuštati lavu što bi izazvalo otapanje snijega na vrhovima te posljedično poplave i porast razine rijeka. Čileanska predsjednica Michelle Bachelet upozorila je da bi "pepeo mogao oštetiti poljoprivredne kulture" ali i omesti "rad, turizam te posebno zdravlje" stanovništva.

Vulkan Calbuco nalazi se oko tisuću kilometara južno od glavnog grada Santiaga, u blizini turističkog odredišta Puerta Varasa.

Čile, koji se nalazi na pacifičkom vatrenom prstenu, ima drugi najveći lanac vulkana na svijetu nakon Indonezije, s ukupno oko 500 potencijalno aktivnih vulkana.