BIH

Mirzeti otkazao i bubreg koji joj je donirala majka

SREBRENIK Teška sudbina Mirzete Omerović, izbjeglice iz Podrinja

Autor:O. MUJKIĆ

25.4.2015

Nakon višegodišnjih mučnih dijaliza, u novembru 2004. godine na klinici u Padovi, Italija, tada 18-godišnjoj Mirzeti Omerović iz Srebrenika transplantiran je bubreg koji joj je donirala njena majka Nura.

Sve je funkcioniralo kako treba do početka prošle godine, kada su joj se nalazi počeli pogoršavati, da bi u decembru 2014. potpuno otkazao donirani bubreg. Bio je to još jedan veliki šok za ovu djevojku od kojeg se još nije potpuno oporavila, jer već skoro pet mjeseci, kao i prije desetak godina, ponovo tri puta sedmično mora ići na dijalizu u 20-ak kilometara udaljenu bolnicu u Gračanici.

Jedinu nadu za ozdravljenje predstavlja nova transplantacija bubrega, a s obzirom na činjenicu da joj ovog puta nema ko donirati bubreg, operativni zahvat će biti puno skuplji. Naime, prema predračunu koji je dobila iz jedne klinike u Francuskoj, za složeni operativni zahvat mora uplatiti 80.000 maraka.

Nezaposlena i teško bolesna Mirzeta je izbjeglica iz Podrinja, a s majkom i dvojicom braće bez posla živi u izbjegličkom kampu u Sladni kod Srebrenika. Jedini izvor prihoda im je skromna penzija, tako da nisu u stanju prikupiti potrebna sredstva.

Kao i prije desetak godina, kada je zahvaljujući velikoj humanitarnoj akciji uspjela otići na liječenje u Italiju, i ovog puta jedina joj je nada pomoć dobrih ljudi.

Uplate na račun

Svi koji žele pomoći ovoj bolesnoj djevojci, svoje novčane priloge mogu uplatiti na žiroračun otvoren kod NLB banke broj: 132 150 200 104 97 46. Za uplate iz inozemstva: SWIFT: TBTUBA22, IBAN: BA 391320010549294422, broj partije: 105492944.