BIH

Oglasi za posao među najčitanijim štivima u BiH

U našoj zemlji šansa za zaposlenje gotovo jednaka dobitku na lutriji

M. KEBIĆ

25.4.2015

Vjerovatnoća dobitka posla u BiH malo je veća od šanse za dobitak na lotu ako se uzme u obzir da je na zavodima za zapošljavanje u BiH posljednjeg dana februara bilo ukupno 550.095 nezaposlenih. Da na slikovit i duhovit način javnosti predstavi kolika nezaposlenost vlada u našem društvu, dosjetio se Dušan Jokić, povremeno zaposleni, ali više nezaposleni profesor historije i jedan od osnivača Antikulturnog teatra “Alija Sirotanović” iz Banje Luke. 

Izložba odbijenica

Grupa mladih i popularnih glumaca u posljednjih pet godina tradicionalno organizira “Izložbu odbijenica”.  Oni, naime, odbijenice sami sakupljaju prijavljujući se na konkurse. 

- Od 2007. godine, kada sam diplomirao, sakupio sam oko 150 odbijenica s konkursa u struci. U nekoliko navrata sam privremeno mijenjao kolege koje odu na bolovanje. U obrazloženjima odbijenica najčešće su navedeni razlozi da ne ispunjavam uslove, koje žalbom ne bih mogao dokazati, a u sve napisano niko ne može povjerovati. Najčešće sam završavao drugi i četvrti na spisku ispod crte. Za ovogodišnju izložbu planiramo napraviti album sa samoljepljivim odbijenicama. Nadamo se da ćemo to uspjeti, samo nam treba dosta hamer-papira i da ih kopiramo u samoljepljivom formatu - kaže Jokić za “Dnevni avaz”.

S obzirom na ovakvu situaciju, i ne čudi da su oglasi za posao među najčitanijim štivima u BiH. Samo portal posao.ba, na kojem se dnevno objavi i do 50 oglasa sa oko 120 raznih pozicija, dnevno posjeti više od 40.000 ljudi. Njih oko 60 posto ima namjeru promijeniti posao, dok su nezaposleni aktivni u manjoj mjeri, ističu u ovoj agenciji.

- To, nažalost, ukazuje na pasivnost mladih nezaposlenih u potrazi za prvim ili novim angažmanom, što, svakako, utječe na izbor konačnog kandidata u selekcijskim procesima kompanija. Branše koje privlače najveći broj kandidata su maloprodaja, distribucija, IT industrija, proizvodni i finansijski sektor. Portal posao.ba osigurava više od 85 posto zapošljavanja putem prijava na naše oglase, a naše servise koristi više od 25.000 kompanija u BiH i inozemstvu, dok broj registriranih korisnika prelazi 250.000 kandidata - dodaju.

Selekcija kadrova

U posljednjih pet godina najviše poslova se nudi na prodajnim pozicijama u različitim industrijama, gdje se najlakše dolazi do zaposlenja. U 2014. godini tražioci posla su najviše aplicirali u kategorijama komercijale i prodaje, administraciji te uslugama transporta, skladištenja i logistike, menadžmenta i upravljanja, te ekonomije i finansija.

- Kategorije u kojima kandidati teže dolaze do zaposlenja, s obzirom na to da je ponuda bila manja u odnosu na potražnju, su policija, odnosno zaštitarske usluge, turizam, proizvodnja, arhitektonske usluge i poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo. Prakse pri regrutaciji i selekciji su vrlo specifične i različite u zavisnosti od industrije, kompanije i odgovorne osobe koja će upravljati procesom regrutacije i selekcije. Nažalost, broj kompanija u BiH koje još nemaju odjel za ljudske resurse prelazi 90 posto, što svakako dovodi u pitanje prakse koje se primjenjuju pri selekciji kadrova, pa stoga kompanije koriste agencijske usluge regrutacije, predselekcije i selekcije od stručnih posredničkih agencija - kazali su u agenciji posao.ba.

Najtraženiji poslovi u 2014. 

1. Komercijala - prodaja
2. Administrativne i slične usluge
3. Transport - skladištenje i logistika
4. Menadžment i upravljanje
5. Ekonomija i finansije

Kategorije u kojima se najteže dobiva posao u BiH

1. Policija - zaštitarske usluge
2. Turizam
3. Proizvodnja
4. Arhitektonske usluge
5. Poljoprivreda - ribarstvo - šumarstvo