BIH

O zločinima u Sovićima i Doljanima kod Jablanice ništa se ne govori

22 godine od napada jedinica HVO-a i HV-a na sela u Hercegovini

Es. D.

25.4.2015

Navršile su se 22 godine od ratnih zločina koje su počinile jedinice HVO-a i Hrvatske vojske nad Bošnjacima sela Sovići i Doljani kod Jablanice. 

- Jedinice HVO-a i Hrvatske vojske (HV) napale su 17. aprila 1993. godine sela Sovići i Doljani iz pravca Posušja i Prozora. Stanovništvo je protjerano iz svojih kuća i odvedeno u Osnovnu školu u Sovićima. Tu su izvedena četvorica pripadnika Armije RBiH, koja su na sebi imala civilnu odjeću, i strijeljana uz zid škole. Nakon 18 dana provedenih u nemogućim uvjetima ostali zarobljenici su deportirani u Gornji Vakuf. Odatle su 422 civila, žene, djeca i starci, te 119 pripadnika Armije RBiH prebačeni u logor Heliodrom kod Mostara - kaže Mustafa Škampo, penzionisani pukovnik ARBiH, čiji je brat Salem jedan od četvorice strijeljanih u školi u Sovićima.

On dodaje da su još šestorica civila ubijena u Mostaru kao živi štit.

- U napadu na Soviće i Doljane ubijeni su i neki civili samo zato što nisu htjeli napustiti svoj dom, a neke žene su i silovane. U noći sa 16. na 17. april 1993. godine u tajnosti je, uz pomoć jednog komšije Hrvata, iz Doljana izvučeno više od 200 civila u Jablanicu, dok su oni koji nisu uspjeli izaći zajedno sa stanovnicima Sovića odvedeni u školu - rekao je Škampo.

Za zločine u Sovićima i Doljanima u Haškom tribunalu je odgovarao samo Mladen Naletilić Tuta, a još se za te zločine sudi Jadranku Prliću i drugima.

- Od lokalnih zapovjednika i izvršilaca niko nije odgovarao. Zločini u Sovićima i Doljanima desili su se samo dan nakon zločina nad Hrvatima u Trusini, ali o njima niko nikada ne govori - kaže Škampo.

On posjeduje i dokumente prema kojima su u ovim zločinima, osim Tutine Kažnjeničke bojne iz Mostara, učestvovale i jedinice brigade "Rama" iz Prozora, zatim "Herceg Stjepan" iz Konjica, "Ludvig Pavlović" iz Čapljine, bojna "Knez Branimir" iz Čitluka, mostarska bojna "Cimska", "Mijat Tomić" iz Jablanice i jedinice za specijalne namjene iz Hrvatske.