GLOBUS

Angelina Jolie kritizirala nemoć UN-a da okonča rat u Siriji

Uputila apel za pomoć sirijskim izbjeglicama

A.U.

24.4.2015

Glumica Angelina Jolie kritizirala je u petak Vijeće sigurnosti UN-a zbog njegove nemoći da okonča rat u Siriji i uputila apel za pomoć sirijskim izbjeglicama.

Holivudska zvijezda je pred Vijećem govorila kao specijalna izaslanica Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice (UNHCR), koja je već jedanaest puta posjetila kampove sa sirijskim izbjeglicama.

- Misija UN-a je da spriječi i okonča sukobe, a to nismo uspjeli da učinimo u Siriji, kazala je ona.

- Ova kriza je postala još gora zbog podjela i neodlučnosti koje sprječavaju Vijeće sigurnosti da preuzme odgovornost - poručila je Jolie ambasadorima i ministrima Vijeća koji su se sastali da razgovaraju o humanitarnoj situaciji u Siriji.

Za četiri godine rata, 3,9 miliona ljudi je pobjeglo iz zemlje, prema podacima UNHCR-a.

Od početka sirijske krize, Vijeće je duboko podijeljeno između zapadnih zemalja, koje žele izvršiti pritisak na Damask, i Rusije i Kine koje štite sirijski režim.

Angelina Jolie je uputila "poziv za jedinstvo" Vijeća kako bi se riješila ova kriza, s tim da se u međuvremenu pomogne milionima Sirijaca koji su pobjegli u susjedne zemlje, Liban, Jordan, Irak, Tursku, od kojih su se neki utopili pokušavajući da pređu preko Sredozemnog mora.

Ona je pozvala predstavnike 15 zemalja članica Vijeća da odu u izbjegličke kampove sirijskih izbjeglica i "vlastitim očima vide njihove patnje i posljedice koje je ovaj rat ostavio u regionu".

- Ove izbjeglice ne mogu doći u Vijeće sigurnosti, pa onda, molim vas, otiđite da ih vidite - kazala je Angelina Jolie.