KOLUMNE

Pogrešna strana

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

25.4.2015

Ambasador Dejvid Robinson (David), prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i američki diplomata s bogatim iskustvom u borbi protiv terorizma jasno je poručio bh. vlastima da se moraju odrediti jesu li ili nisu za ozbiljnu borbu protiv terorizma.

Osvrćući se na činjenicu da BiH nije ispunila uslove Komiteta za sprečavanje pranja novca Vijeća Evrope (Manival), zbog čega našoj zemlji prijeti da se nađe na „crnoj listi“ zemalja pri kontroli novčanih transakcija, Robinson našim političarima, prije no što se to desi pokušava „otvoriti oči“ da kada je terorizma u pitanju nema sive zone.

- Ne možete u ovom slučaju biti "malo trudni". Ili jeste ili niste. Sada izgleda kao da su neki odlučili da neće. To je pogrešna strana! Trebali biste biti na pravoj strani- rekao je jasno i glasno Robinson.

Što se „crne liste“ tiče možda će ove riječi iskusnog diplomate i „razdrmati“ naše vlasti da do polovine maja, kada je novi rok Manivala za dopune Krivičnog zakona, to i učine.

No, poražavajuća je činjenica da su građani ove zemlje dovedeni u situaciju da žive u zemlji  koju vode i o kojoj odlučuju oni koji su, kada je terorizam u pitanju već okarakterizirani da su na pogrešnoj strani.

A, da je to uistinu tako potvrđuje dugogodišnje ponašanje naših političara koji nisu htjeli stvoriti uslove koji bi omogućili  transparentnu kontrolu novčanih tokova i prevenirali svaku moguću zloupotrebu finansijskog sistema ili pojedinačnih transakcija za finansiranje terorizma.

Sada u „pet do dvanaest“ kada možda i ispune jednu od najvažnijih pretpostavki kojom će uistinu dokazati da im je borba protiv terorizma prioritet, nikada nećemo saznati koliku su i u kojem obimu štetu bh. vlasti već nanijeli zemlji i građanima svojim ignoriranjem pravila koje je odavno prihvatila svaka demokratska zemlja.
Jer, poznato je da terorizam kao jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji na globalnom nivou, može biti financiran iz prihoda legalnih aktivnosti kao što su humanitarne organizacije i razna udruženja . Ta okolnost uveliko otežava otkrivanje financiranja terorizma i u zemljama s puno razvijenijim sigurnosnim sistemom od našega, a to što su bh. političari odbijali stvoriti ambijent za veće kontrole govori da je to bilo očigledno u njihovom interesu.


.