BIH

Sastanak Vlade FBiH i sindikata: Treba početi rješavati goruće probleme

Regulisati poteškoće radnika

Fena

24.4.2015

Predstavnici nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i sindikata razgovarali su danas prvi put u sjedištu Vlade u Sarajevu, a prema izjavama učesnika, teme su bile socijalna pitanja i potrebne reforme u FBiH.

Više puta je spomenuto i pitanje budućeg zakona o radu, ali o tome nije bilo riječi tematski.

Kako je novinarima izjavio predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, jedan od učesnika sastanka, prije otvaranja pitanja zakona o radu, treba rješavati goruće probleme, kao što su neuvezani radni staž radnicima i nemogućnost liječenja te izostanak plaća, problem koji za neke traje i godinama.

Dogovoren je aktivni socijalni dijalog sindikata po granskim resorima s odgovarajućim federalnim ministarstvima, izjavio je Bajramović napominjući da su treća strana u tom dijalogu poslodavci.

Bajramović, kao i drugi učesnici, ocijenili su da je dvoiposatni sastanak prošao u otvorenom dijalogu i dobroj atmosferi.

Federalni premijer Fadil Novalić je izjavio da su predstavnici Vlade iscrpno upoznali svaku granu sindikata kako će biti tretirana u novom ekonomskom programu.

Napomenuo je da situacija, socijalna i privredna, u Federaciji BiH nije dobra i da Vlada ide u reforme, ali i da stvari ne treba posmatrati na način da je Vlada ili neko drugi od socijalnih partnera pojedinačno „kriv za sve“.

- Slabosti ima i na sindikalnoj strani, ali treba nam saradnja i sastanak je prošao u veoma konstruktivnoj atmosferi - riječi su premijera Novalića.

Novinarska pitanja odnosila su na neodržavanje sjednica Vlade ove sedmice i na to ima li raskola u njoj odnosno unutar vladajuće koalicije Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Demokratske fronte.

Premijer, kadar Stranke demokratske akcije, odgovorio je da Vlada funkcionira a da je uzrok izostanku njenih sjednica između ostalog njegov boravak u Vašingtonu do polovine sedmice „plus određene nesuglasice“.

Naredne sjednice Vlade će biti od četvrtka, najavio je.

Po riječima drugog učesnika sastanka, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, kadra Demokratske fronte, odnose u Vladi opterećuje predložena nova uredba o izboru članova nadzornih odbora u javnim preduzećima, koja je po mišljenju DF-a, u suštoj suprotnosti sa zakonom.

- Mi smo isključivo zainteresirani za ekonomske mjere i zapošljavanje dok dio misli da dobra, preduzeća, treba dijeliti po strankama - izjavio je Bajrović.

Mediji su prethodnih dana javili, naime, da je nova vlada zapala u krizu jer su ministri iz treće članice koalicije, Hrvatske demokratske zajednice BiH, zaprijetili bojkotom sjednica Vlade ako važeća uredba iz ove oblasti ne bude stavljena van snage.

Prema važećoj uredbi, resorni ministri su nadležni za imenovanja članova nadzornih odbora u javnim preduzećima, dok HDZ insistira da o imenovanjima odlučuje Vlada.

Ministri iz DF-a smatraju, pak, da bi stavljanje van snage akta kojim se razvlašćuju ministarstva značilo kršenje važećih zakonskih propisa.