BIH

SARAJEVO Okončan protest pred zgradom Vlade FBiH, novi najavljen za ponedjeljak

"Unis Tools" i "Hidrogradnja" čekaju na riješavanje nagomilanih problema

K. Ke.

24.4.2015

14:15 Radnici "Unis Toolsa" i "Hidrogradnje" razišli su se nakon što ih niko nije htio primiti na razgovor.

Kako nam je kazao Dževad Bešlija, potpredsjednik Štrajkačkog odbora "Unis Toolsa", radnici ovog preduzeća ispred zgrade Vlade FBiH okupit će se opet u ponedjeljak, za kada je radnicima ovog preduzeća najavljena podrška i od sindikata drugih javnih preduzeća.

12:53 Ispred zgrade Vlade Federacije Bosbne i Hercegovine okupilo se oko 150 radnika javnih preduzeća "Unis Toolsa" i "Hidrogradnje".

Radnik "Hidrogradnje" Mirsad Džano kazao je da su ogorčeni na Vladu FBiH koja već godinama ignoriše probleme ovog preduzeća.

- Nama je došlo do guše, nemamo plaća, nemamo zdravstvenog osiguranja, nemamo sindikata, nema ko da vodi ove radnike - kazao je Džano.

mg-7608

Potpredsjednik Štrajkačkog odbora "Unis Toolsa" Dževad Bešlija, kazao je da su radnici ovog preduzeća već peti dan ispred Vlade FBiH, a da još ne postoje naznake da će ih resorni ministar Reuf Bajrović ili premijer Fadil Novalić primiti na razgovor.

- Slali smo dva puta zahtjev, da nas prime na razgovor, ali su nas izignorisali. Mi možemo biti firma koja dobro radi, imamo sve uvjete za to, ali su nas eksperti popot Fadila Novalića, koji je bio član Nadzornog odbora "Unis Toolsa" doveli do ove situacije. Imamo sve potrebne mašine za proizvodnju, firma ukupno vrijedi 20 miliona maraka, međutim oni nas uporno guraju u stečaj - kazao je Bešlija.