BIH

Piksi za "Avaz": Umjesto u Crvenoj zvezdi, 1986. zamalo sam završio u FK Sarajevo

Legenda jugoslavenskog nogometa otkrio tajnu

Razgovarao: Adis MIZDRAK

24.4.2015

Kada spomenemo ime Dragana Stojkovića Piksija, stariji ljubitelji nogometa opisat će ga kao petu Zvezdinu zvijezdu, kao kontroverznog funkcionera, od kojeg je počela finansijska erozija beogradskog kluba te i kao nedokazanog trenera, uspješnog samo u japanskoj provinciji Nagoji, u kojoj su mu podigli spomenik.

Ali, također, možemo samo kimnuti glavom na konstataciju da je jedan od najboljih nogometaša kojeg je bivša Jugoslavija nekada imala.

Zbog vrhunskog umijeća s loptom, čuvenu "desetku" voljeli su i stari i mladi, a 1986. godine, umjesto u Crvenu zvezdu, malo je nedostajalo da Stojković prijeđe u FK Sarajevo.

To je u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" otkrio Piksi, koji se trenutno odmara na Floridi.

Deset ćevapa

Puno se prašine podiglo kada ste 1986. iz niškog Radničkog potpisali za Zvezdu. Je li tačno da su Vas čelnici beogradskog kluba doslovno kindapovali i sakrili od Hajduka, Dinama i Partizana?

- Otkrit ću vam jednu tajnu... Malo je nedostajalo da potpišem za Sarajevo. Tadašnji predsjednik Sarajeva Svetozar Vujović došao je po mene u Niš. Tim s Koševa bio je aktuelni prvak i igrao je u Kupu šampiona tako da je svima bilo interesantno zaigrati za Sarajevo. Pregovarali smo i bili smo na dobrom putu da se dogovorimo, a onda se pojavila Zvezda.

Kakve Vas uspomene vežu za glavni grad Bosne i Hercegovine?

- Sarajevo je veoma drag grad. Uvijek sam se u njemu lijepo osjećao i nisam imao nikakvih neugodnosti. Sarajevo sam posljednji put posjetio 2004., kada se na Koševu igrala kvalifikaciona utakmica između BiH i Jugoslavije.

Meč prije deset godina okončan je bez pobjednika, sa 0:0. Sjećate li se tadašnje posjete Sarajevu, bilo je tenzija?

- Ja taj meč i Sarajevo pamtim samo po lijepim stvarima. Kada smo doputovali u Sarajevo, vaš Nogometni savez predložio nam je svečani ručak, ali ja nisam pristao. Otišao sam u poznatu sarajevsku ćevabdžinicu i naručio deset ćevapa. Bilo je mnogo navijača BiH sa šalovima i zastavama. Prepoznali su me. Prepao sam se. A onda su uslijedila slikanja i zbijanja šala. Kladili smo se u tu porciju ćevapa. Moja država nije izgubila i ti navijači mi duguju ćevape. Samo da im napomenem... Doći ću na naplatu duga.

Svima nam se u sjećanje urezala scena iz Verone sa Mundijala 1990. godine, kada je Jugoslavija u Italiji savladala Španiju (2:1). Postigli ste oba pogotka, a posebno je emotivno bilo slavlje nakon prvog gola, kada ste potrčali u zagrljaj selektoru Ivici Osimu.

- Selektor je bio pod nevjerovatnim pritiskom javnosti. Mediji su loše pisali o njemu i napadali su ga neprimjereno. Kada sam postigao pogodak, osjetio sam potrebu da mu pružim podršku. Ta dva pogotka najdraža su mi u karijeri.

piksi-22

Stojković u reprezentativnom dresu: Boli me poraz od Argentine

Nakon eliminacije Španije, uslijedili su dramatični meč četvrtfinala protiv Argentine i eliminacija nakon penala (2:3).

- I danas me boli način na koji smo ispali. Igrali smo sa desetoricom, jer nam je isključen Refik Šabanadžović. Pored toga, parirali smo Argentincima i bili smo čak i bolji. Zaslužili smo plasman u polufinale, ali nogomet je takav, ne pobjeđuju uvijek bolji.
 
Džeko najbolji

Pratite li igre bh. reprezentacije?

- Od današnjih igrača, poznajem Edina Džeku. On je svakako najveće ime vaše zemlje. Igrao je u Njemačkoj, sada u Sitiju i to dovoljno govori o tome kakav je igrač. Vedad Ibišević i Miralem Pjanić su, također, svjetske klase, a mnogo mi je žao što se Zvjezdan Misimović oprostio, bio je briljantan.

Imate li neku poruku za čitaoce "Avaza"?

- Pozdravite mi Sarajevo. Nadam se da se vidimo uskoro na hurmašici i tufahiji.


Željo nas je razbio

Koje se utakmice sjećate iz vremena dok ste sa Zvezdom gostovali na Koševu i Grbavici i koji Vas je igrač posebno oduševio?

- Sjećam se potopa na Grbavici. Željezničar nas je razbio sa 3:0. Tada je Nikola Nikić bio nezadrživ, nismo imali način da ga zaustavimo. Naravno, najviše su mi u sjećanju urezani Safet Sušić, nogometni genij. I Mehmed Baždarević je bio veliki igrač. Znao je umiriti loptu, imao je perfektnu tehniku. Boban Božović iz Sarajeva bio je fenomenalan ljevak i on je, praktično, nosio svoj klub u jednom periodu.

Protiv regionalne lige

U posljednje vrijeme mediji su se raspisali o mogućoj regionalnoj ligi. Kakvo je Vaše mišljenje o tome, je li došlo vrijeme?

- Iskren da budem, mislim da je to teško izvodiv projekt. Vrijedi pokušati, ali nisam neki optimista da će se u dogledno vrijeme nešto konkretno dogovoriti.

Brojke

  • 2 puta najbolji igrač Jugoslavije
  • 6 trofeja podigao je u igračkoj karijeri
  • 84 puta nastupio je za reprezentaciju
  • 125 golova u seniorskoj karijeri