SARAJEVO

Predrag Kurteš: Novac ne može i ne smije biti prepreka za rad policije

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova

A. NALO

24.4.2015

S ministrom unutrašnjih poslova KS Predragom Kurtešom, dugogodišnjim policijskim službenikom koji će u naredne četiri godine voditi ovo ministarstvo, razgovarali smo o nizu aktuelnih pitanja, o položaju policijskih službenika u Kantonu, budžetu, plaćama...

Dva principa

Za razliku od većine svojih kolega u Vladi KS, koji se tek upoznaju sa svojim resorima, prvi čovjek MUP-a KS uhvatio se već ukoštac s problemima koji su ga dočekali. Tako je ministar istakao dogovor koji je u saradnji s premijerom Elmedinom Konakovićem i ministrom kulture i sporta Samerom Rešidatom postigao s predstavnicima fudbalskih klubova u KS, koji MUP-u neće morati plaćati osiguravanje utakmica.

Komentirajući budžet kojim će raspolagati ove godine, Kurteš je kazao da pokriva osnovne potrebe funkcioniranja Ministarstva u 2015.

- Ipak, morat će se raditi rebalans i bit će predložen i rađen u skladu s potrebama organizacionih jedinica, prije svih Uprave policije MUP-a. Generalno, prilikom izrade kako rebalansa tako i budžeta za godine koje su pred nama insistirat ću na poštivanje dva principa. Prvo, novac ne može i ne smije biti prepreka za ispunjavanje obaveza koje su po Ustavu KS u našoj nadležnosti. Drugo, MUP svoje potrebe za nesmetano funkcionisanje treba i mora prilagoditi općem budžetskom okviru koji projektuje Vlada – kazao je Kurteš.

Kasne plaće

Prema njegovim riječima, uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi Kanton, materijalni status policijskih službenika nije i neće biti upitan!

- Plaće policiji kasne u posljednje vrijeme, o tome su me obavijestili predstavnici Sindikata. Svjestan sam da je to problem, poznato mi je šta ga uzrokuje i siguran sam da ćemo ga, u sinergiji s Vladom, otkloniti – naglasio je ministar.

Komentirajući sigurnosnu situaciju u gradu, pogotovo u posljednjem mjesecu, Kurteš kaže da je sve pod kontrolom te da nema u većem obimu narušavanja javnog reda i mira, dok je kriminalitet u okvirima snošljivosti s tendencijom pada negativnih i rasta pozitivnih pokazatelja. No, tvrdi da razumije to što nakon posljednjeg ubistva na Grbavici u javnosti vlada percepcija opće nesigurnosti te da razumije i dijeli ogorčenost građana. Međutim, naglašava da je policija ubicu uhvatila za samo nekoliko sati.

- To nije slučaj, nego praksa sarajevske policije, a rezultat toga je činjenica da je u KS godinama stepen rasvijetljenosti ubistava viši od 90 posto. MUP će i ubuduće sve svoje resurse staviti u funkciju zaštite građana - istakao je Kurteš.

Najopremljenija agencija

MUP KS, odnosno Uprava policije, predstavlja jednu od materijalno- tehnički najopremljenijih policijskih agencija u državi, tvrdi aktuelni ministar.

- S druge strane, imajući u vidu problematiku s kojom se suočava naša policija, oprema i tehnika koja se koristi uvijek može i treba biti savremenija i bolja. Problematika saobraćaja jedini je segment iz nadležnosti Ministarstva koji ima trend stagnacije odnosno pogoršanja. Namjeravam predložiti projekte kojima bi se praćenje i kontrola saobraćaja modernizovali i unaprijedili – kazao je Kurteš.