SARAJEVO

900 osoba ostalo bez obroka za preživljavanje

Sramotna revizija Vlade i Centra za socijalni rad KS

Autor:F. NUMANOVIĆ

24.4.2015

Zbog sramne odluke Ministarstva za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice KS i Centra za socijalni rad KS nedavno je bez prava na obrok u javnim kuhinjama ostalo čak 900 osoba, najugroženijih socijalnih slučajeva, otkriva „Dnevni avaz“!

Manje mesa

Iako se broj socijalno ugroženih građana u Kantonu stalno povećava, revizijom korisnika javnih kuhinja Ministarstvo i Centar pokušavaju stvarno stanje predstaviti suprotnim.

Naime, revizijom u martu i aprilu broj korisnika javnih kuhinja sa 5.100 smanjen je na 4.200, što znači da je pravo na besplatan obrok izgubilo 900 socijalno ugroženih građana.

To nam je potvrdio i sekretar kuhinje „Kruh svetog Ante“ Krešimir Ljubas, koji je rekao da je broj korisnika znatno smanjen u odnosu na prethodnu godinu.    

- Vidno je manji broj i trenutno imamo oko 700 korisnika u KS. Prošle godine smo imali problema, jer nam je Kanton dao manje novca. Tada smo korisnicima morali umanjiti gramažu mesa, a bili su reducirani obroci koji se daju vikendom – dodao je Ljubas.

seta-ljubas

Kora hljeba

Manji je broj korisnika i u Narodnoj kuhinji Stari Grad, a kako nam je kazala upravnica Zilha Šeta, očekuje da će se broj još smanjivati, jer su kriteriji pooštreni.

- Korisnici gube pravo jer, recimo, imaju penziju preko 300 KM, a od toga žive tri člana porodice. Osim građana koji idu preko Centra za socijalni rad, veliki je broj onih koji dolaze i satima nas mole za koru hljeba. Obroci koje oni dobivaju namijenjeni su za preživljavanje, jer to je samo jedno jelo za dan – rekla je Šeta.

Resorna ministrica Karolina Karačić rekla je za „Avaz“ da nije upoznata s ovim problemom. Navela je da, vjerovatno, Centar za socijalni rad ima svoje procedure koje provodi.

Manje korisnika i u kuhinji CK

I iz kuhinje Crvenog križa potvrđeno nam je da je broj i njihovih korisnika manji. Za takvu situaciju, kažu, isključivo su nadležni Centar za socijalni rad i resorno ministarstvo.