BIH

Matanović: BiH će štititi pravo na izlaz na otvoreno more

Državni ministar o početku gradnje Pelješkog mosta

E. Trako

24.4.2015

Hrvatska ima pravo graditi most na svojem teritoriju, ali Bosna i Hercegovina, također, namjerava štititi svoja međunarodna prava koja ne smiju biti ugrožena, izjavio je za "Dnevni avaz" Slavko Matanović, ministar prometa i komunikacija BiH, u vezi s gradnjom Pelješkog mosta.

Kamen spoticanja

On je tako prokomentirao izjavu hrvatskog kolege Siniše Hajdaš Dončića, koji je rekao da će naljeto početi javne nabavke za gradnju ovog objekta, koji je već godinama kamen spoticanja u odnosima dvije zemlje.  

- O namjerama ministra prometa Republike Hrvatske Siniše Hajdaš Dončića da pokrene postupak javne nabavke za gradnju mosta na Pelješcu saznao sam iz medija - kazao je Matanović.

matanovic-doncic

Matanović i Dončić: Pitanje koje pobuđuje pažnju

Prema njegovim riječima, gradnja mosta na Pelješcu ne bi privlačila tako veliku pažnju bh. javnosti da se lokacija tog objekta ne predviđa na izlazu BiH na otvoreno more.

Prijateljski odnosi

- Na tom izlazu BiH ostvaruje priključak s teritorijalnih na međunarodne vode. Hrvatska ima pravo graditi most na svojem teritoriju, ali BiH, također, namjerava štititi svoja međunarodna prava koja ne smiju biti ugrožena. Sve dok se ta prava međusobno ne isključuju, nema razloga da ovo pitanje pobuđuje veliku pažnju niti da negativno utječe na odlične prijateljske odnose s nama najbližom članicom EU - kaže Matanović.