BIH

VOZAČI OGORČENI Nećemo više ni koristiti autoput!

Dok čelnici "Autocesta" čekaju potez Vlade FBiH

M. Aš. -K. Ke.

24.4.2015

Čelnici "Autocesta FBiH" i predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija sastat će se danas u Mostaru kako bi se razmotrile sve okolnosti nastale upisom ove državne firme u registar poreznih obveznika po osnovu PDV-a, što će, prema svemu sudeći, značiti drastično povećanje putarine za korisnike autoputeva u FBiH.

Dobili instrukcije

Na sastanku će se napraviti i operativni plan kako bi Vlada FBiH mogla donijeti konačnu odluku o tome hoće li biti poskupljenja i koliko će ono iznositi. No, niko nam jučer nije mogao reći za koliko će putarina biti povećana, s obzirom na to da je iznos PDV-a u BiH 17 posto.

Pavo Boban, pomoćnik ministra prometa i komunikacija FBiH, koji će danas prisustvovati sastanku, kazao nam je da je već dao instrukcije "Autocestama FBiH" kako bi se prilagodile ovoj situaciju, jer je potrebno mijenjati cijeli rebalans plana poslovanja ove kompanije.

- Sada je potrebno nabaviti fiskalne kase, nove softvere, sve prilagoditi obračunu u sistemu PDV-a. Jedan je prijedlog da se ide s povećanjem putarine, drugi da ništa ne diramo. Ali, to ćemo sve morati definirati. No, konačnu riječ daje Vlada FBiH - kaže Boban.

karic-boban

On je pojasnio da bi jedna od opcija mogla biti da Vlada umanji putarinu, jer postoji jasna mjera do koje granice se ona može povećavati.

- Sada je ključno vrijeme, kako sve uskladiti, jer se porezna prijava mora podići do 10. maja - Boban.

Ensad Karić, direktor "Autocesta FBiH", kaže za naš list da je ova firma već počela s pripremama u tehničkom smislu kako bi se vidjelo šta im je sve potrebno od nove opreme.

- Mi već moramo platiti PDV za april, ali ko će nam vratiti ta sredstva, to treba odlučiti Vlada, da nam daju instrukcije u kojem smjeru da idemo. Nećemo moći sve uvezati ni za tri mjeseca. Nije jasno ni šta će biti s osobama koje su oslobođene plaćanja putarine, ko će za njih plaćati PDV. Mnogo je posla pred nama - kaže Karić.

Naša ekipa boravila je jučer na naplatnoj kućici u Jošanici. Vozači s kojima smo razgovarali smatraju da je povećanje putarine novi udar na njihove džepove.

- Nije to dobar potez vlasti. Ne znam šta ću, jer živim u Visokom, a radim u Sarajevu. Moram svaki dan koristiti autoput, a ne mogu preko alternativnih pravaca - kazao nam je vozač Enes Mrtaljević.

Više vremena

Frano Ćurkić iz Jajca kaže da sigurno nakon poskupljenja više neće koristiti autoput.

- Naravno da ću ići okolnim putevima, jesu lošiji i više vremena treba. I do sada je autoput bio preskup, a novo povećanje cijena neću moći izdržati - kaže Ćurkić.

Sličnog je mišljenja i Nermin Derlić, koji će, također, razmisliti da umjesto autoputem ide drugim pravcima.

- Strašno je to što rade. Samo znaju udarati po građanima, neka štede na sebi ako nemaju novca - kaže Derlić.

autoput-misljenja

Udar na siromašne građane

Muhamed Halilović, vozač kamiona, istakao je da su osiromašeni građani ponovo na udaru.

 - Putarina je i do sada bila previsoka, a novo povećanje utjecat će na moj posao. Sigurno je da ću morati razmišljati o tome da koristim druge pravce - ističe Halilović.