BIH

Sarajevo 1. septembra dobiva Međunarodnu njemačku školu

Pojačanje sistema obrazovanja u glavnom bh. gradu

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

24.4.2015

U posjeti Sarajevu ovih dana boravi Muriel Plag, koordinatorica za inozemstvo i savjetnica za obrazovanje u njemačkoj Nevladinoj organizaciji "Schulexpert", specijaliziranoj za pružanje usluga iz oblasti obrazovanja. Ova organizacija jedina je u Njemačkoj koja posjeduje certifikat nadležnih njemačkih institucija za takve poslove. Razlog posjete Muriel Plag Sarajevu je otvaranje prve Međunarodne njemačke škole u BiH, sa sjedištem u Sarajevu.

Inače, osnivač škole u Sarajevu je Lamia Kacila , direktorica privatne predškolske ustanove International Montessori House.

Veliko interesiranje

U razgovoru za "Dnevni avaz" Plag otkriva da je otvaranje škole planirano za 1. septembar, a projekt se realizira kao rezultat velikog interesiranja za postojanje jedne ovakve obrazovne institucije u glavnom bh. gradu.

- Prije mjesec sam boravila u Sarajevu. Tada sam razgovarala s nadležnima u Ambasadi Njemačke, u "Goethe institutu", Fondaciji "Konrad Adenauer" te s brojnim drugim ljudima od kojih sam saznala da je interesiranje za njemački jezik, njemačku kulturu i obrazovanje veoma veliko. I zbog toga sam sada ja tu kako bih pomogla da ta škola bude otvorena - kaže Plag.

U planu je, ističe njemačka ekspertica, da se u budućoj Međunarodnoj njemačkoj školi radi po njemačkom nastavnom planu i programu, ali koji će u potpunosti biti usklađen s nastavnim planom i programom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

- Planirano je da se nastava i predavanja odvijaju na njemačkom, engleskom i bosanskom jeziku. Školovanje u Međunarodnoj njemačkoj školi trajat će 12 godina, a nakon šestog razreda planirano je uvođenje još jednog stranog jezika, najvjerovatnije francuskog. Po okončanju školovanja planirano je uvođenje programa međunarodne mature (International Baccalaureate) koja omogućava stjecanje međunarodno priznate diplome - ističe Plag.

Naša sagovornica navodi da je broj polaznika prve generacije učenika Međunarodne njemačke škole ograničen te da su prijave za upis već u toku.

Broj ograničen

- Predviđeno je da bude primljeno 15 učenika, a krajnji rok za prijavu je 30. maj. Veoma je bitno naglasiti da će za svu djecu koja ne znaju njemački jezik tokom ljeta biti organizirana škola učenja jezika - naglašava Plag.

Iskustva iz Egipta

Muriel Plag osam godina je bila upraviteljica Međunarodne njemačke škole u Egiptu, odakle, kako kaže, nosi predivna iskustva. Ističe i da joj se Sarajevo svidjelo na prvi pogled te da želi što bolje upoznati našu zemlju.

Prijave i pitanja

Zainteresirani za upis djece u Međunarodnu njemačku školu u Sarajevu prijave i dodatna pitanja o ovoj obrazovnoj instituciji mogu dostaviti putem e-mail adrese [email protected].