BIH

TRIBINA SBB-a Ono što se dešava u HNK i Mostaru je ravno političkoj katastrofi

Šta možemo očekivati od nove vlasti

M.H.

23.4.2015

U organizaciji Kantonalnog odbora SBB HNK i mostarskog Gradskog odbora ove stranke večeras je u Mostaru održana tribina pod nazivom „Šta možemo očekivati od nove vlasti?“.

Iako je poziv za učešće na tribini, kojoj je pristustvovao veliki broj građana, bio upućen svim strankama pozicije i opozicije u Mostaru i HNK, osim predstvnika SBB-a, odazvali su se još predstavnici BPS-a, SBiH-a, SDU-a, HDZ-a 1990 i Prve mostarske partije.

Korupcija i nezaposlenost

Učesnici tribine istakli su kako je stanje u HNK i Mostaru katastrofalno, naglasivši kako nema pozitivnih promjena a tendenciju napretka trenutno imaju samo korupcija, nezaposlenost i siromaštvo.

Zastupnik SBB-a u federalnom Parlamentu Faruk Ćupina, u izjavi za novinare, je izrazio nadu kako je će ova tribina biti početak otvorenog dijaloga između svih političkih stranaka, ističući kako je takav dijalog potreban građanima i biračima kako bi se kod njih probudila nada u bolju budućnost.

-Ono što se dešava u HNK i Mostaru po meni je ravno političkoj katastrofi. Mostar sedam godina nema izbore i sramota je demokratskog svijeta. Građani su pritisnuti strahom i plaše se javno iznijeti stavove jer se svugdje pojavljuju politički subjeti kao vrsta nadzora nad tišinom i šutnjom građana. SBB kao lider opozicije ima veliku odgovornost da uoči nepravilnosti u političkom sistemu i nezakonisti u funkcioniranju političkih stranaka koje su na vlasti. No nije nam cilj samo da kritikujemo već da budemo konstruktivna opozicija, konkretno predlažemo poboljšanja tog stanja - kazao je Ćupina.

Pozvao je stranke da se uozbilje i prestanu prebacivati odgovornost s jednih na druge.

-Mislim da odgovornost za političku situaciju u Mostaru imaju vladajuće političke stranke, djelimično i međunarodna zajednica koja ima pasivan odnos prema onome što se ovdje dešava, ali odgovornost je i na građanima koji šute i plaše se. Problemi se ne rješavaju svih ovih 20 godina i neće se rješavati ni u doglednom periodu ako građani odnosno birači ne odluče da promijene ovo stanje a sumnjamo da su njime zadovoljni- istakao je Ćupina.

Predstavnik SBiH-a Mirsad Kuko istakao je kako su vladajuće stranke stvorile privatne stranačke države u BiH gdje su uhljebile svoje kadrove.

Privredna i ekonomska vizija

- Nema privredne i ekonomske vizije za prevazilaženje teškog stanja. Od 1990 godine na vlasti su iste stranke i isključiva odgovornost je na njima. Bez jasne vizije teško da će početi zaustavljanje propadanja koje traje svih ovih 20 godina u Mostaru i HNK. Građanima ne treba vlast koja ih drži praznih stomaka, a nažalost ova vlast radi samo za sebe a ne za narod. Moram se osvrnuti i na ugroženost Bošnjaka u HNK. Primjera radi samo u MUP-u HNK od 14 načelnika jedan je Bošnjak i stoga bih se zahvalio SDA na tako dobrom zastupanju interesa Bošnjaka. Također zahvalio bih se SBB-u na pozivu i prilici da se obratimo građanima što od ovih na vlasti ne možemo nikad očekivati - kazao je Kuko.

Predstavnik SDU-a Šefkija Džiho iznio je zahtjev da se što prije održe vanredni izbori u Mostaru i primjeni odluka Ustavnog suda BiH, kazavši da je prijedlog OHR-a dobar osnov za dogovor oko Statuta Grada Mostara.

- Što se tiče HNK, u svim segmentima je situacija katastrofalna- kazao je Džiho, dodavši da u HNK još nije formirana Vlada te da je pitanje kad će se to desiti.

Poručio je kako opozicija može uraditi više nego što je do sada činila pozdravivši inicijativu SBB-a da organizira ovu tribinu.

Semir Drljević, presjednik Prve mostarske partije istakao je kako se agonija Mostara i njegovih građana stalno produžuje , ističući kako ih brine informacija da bi se u Mostaru izbori mogli održati tek iduće godine.

-To bi bila velika greška. Zbog specifičnosti odnosa u Mostaru smatramo da se izbori u Mostaru trebaju održati što prije odvojeno od drugih općina u FBiH- kazao je Drljević.

Merima Gosto, ispred BPS-a je naglasila kako je nezaposlenost u HNK u porastu zbog čega sve veći broj mladih želi napustiti zemlju.

-Mladi odlaze jer ovdje ne vide perspektivu što je zabrinjavajuće- kazala je Gosto.

Marinko Petrić, ispred HDZ-a 1990 naglasio je kako je narodu „dosta šuplje priče“ te je aludirajući na prošlogodišnje proteste građana, kazao kako će „ono što je započelo prije godinu dana ubrzo ponovo krenuti“.

Zaključci tribine

 -Mi kao opozicija moramo pratiti šta ovi na vlasti rade, jer u suprotonom će legalizirati sve što su opljačkali. Oni dobro sarađuju, normalno kao i kriminalci. Moramo Mostar staviti na noge jer Mostar je trenutno najpreči u cijeloj ovoj priči. Mi smo bez vlasti a dali smo glas dvojici ljudi, jednom iz Sarajeva, drugom iz Mostara- dodao je Zdravko Ćorić, predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ-a 1990.

Građane je na tribini, između ostalog, zanimalo kad će se pokrenuti depolitizacija upošljavanja u državnoj službi, te zašto se kazneno progone građani koji su učestvovali u lanjskim protestima.

-Nisu građani palili te zgrade već su palili oni koji su na vlasti. Zato moramo podržati građane i moj je prijedlog da 1.maja svi stanemo uz te ljude i srušimo vlast - kazao je jedan Mostarac.

Po završetku ovog skupa usvojeni su zaključci kojima se, između ostalog, poziva postojeća koalicija da uspostavi vlast u HNK, a vladajuće stranke u Mostaru i međunarodna zajednica da se raspišu izbori u Mostaru.

-Pozivaju se koaliciona stranke da rade u interesu građana BiH, HNK i Mostara, i budu osvještene prema najugroženijim kategorijama društva. Također pozivaju se građani da se aktivno uključe u javni život i provode demokratski dijalog s političkim strankama. Ovakve tribine i skupovi nastavit će se održavati - zaključci su s tribine.