BIH

Mirjana Jovanović-Halilović: Sva hrana za vrtiće je u roku trajanja, sve namirnice sa urednim deklaracijama

Pres konferencija direktorice Javne ustanove "Djeca Sarajeva"

A. Nu.

23.4.2015

Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica Javne ustanove "Djeca Sarajeva", rekla je na današnjoj pres konferenciji da u tri vrtića "Leptirić", "Skenderija" i "Mašnica", iz kojih se masovno hositaliziraju djeca, boravi njih čak 450, a da nije zabilježeno da smanjenje njhovog dolaska u pomenuta obdaništa jutros. 

- Sanitarna inspekcija odmah po prijavi izašla na teren. Uzeti su uzorci hrane koja se sprema u centralnoj kuhinji. Analize još nisu gotove pa se ne zna da li se radi o trovanju ili je u pitanju neki virus. Simptoni su povećana temperatura, stomačne tegobe i proljev, rekla je Jovanović-Halilović.

Dirktorica je podsjetila da u 29 vrtića u Kantonu Sarajevo ukupno boravi oko 2.800 djece. Dnevno se spremi oko 2.500 obroka. U ponedjeljak djeca su jela rezance sa pavlakom i sirom, a u utorak špinat.  Za sve vrtiće osim onog u Ilijašu ručak se priprema u centralnoj kuhinji u vrtiću "Dječji grad". Sva hrana se odatle transportuje u ostale vrtiće

- Zbog ovog slučaja koji je nezabilježen do sada, razmišljala sam i o ostavci, dodala je direktorica

Sanitarna inspekcija je u pomenuta tri vrtića i u Centralnoj kuhinji napravila sedam analiza i uzela 11 briseva radnih površina jučer, a danas u uzeti i dodatni uzorci. Konstatovali su da je sva hrana u roku trajanaja, i sve namirnice pokrivene urednim deklaracijama. Uposlenici imaju uredne sanitane knjižice i pod redovnom su kontrolom Zavoda za javno zdravstvo. Savkodnevno se obavljaju mikrobiološke analize i brisevi radnih površina, kazala je Jovanović-Halilović.