SARAJEVO

SARAJEVO Panika zbog nepodnošljivog smrada koji se širi naseljima

Zabrinuti mještani Dolac-Malte, Pofalića i Socijalnog

Autor:F. MUSTAFIĆ

23.4.2015

Mještani Dolac-Malte, Pofalića i Socijalnog već desetak dana imaju problem s nepodnošljivim smradom koji se širi naseljima. U razgovoru s njima saznali smo da ne znaju šta je uzrok, ali da ih se većina žalila preduzeću “Vodovod i kanalizacija”. Kažu da ih podsjeća na smrad sumporovog izvorišta na Ilidži.

Sve je gore

Stanovnika Pofalića Ekrema Husića zatekli smo na klupi ispred ulaza u zgradu. Kako nam je kazao, neugodni mirisi nisu strani mještanima ovog sarajevskog naselja, jer se svako malo pojavljuje isti problem.
 
- Ali još nikada nije bilo kao ovih dana. Svakim danom je gore jer su i temperature više. Prije dva dana sam zvao preduzeće ViK. Međutim, sve se na tome završilo - rekao je Husić.

U ulici Dževada Haverića, odakle se najviše građana žalilo i gdje je neugodan miris najintenzivniji, sreli smo Muniru Ključo.

- Ovdje je smrad najizraženiji. Nadležni trebaju nešto pod hitno poduzeti jer ovo, stvarno, postaje nepodnošljivo - kazala je Ključo.

Čišćenje cijevi
 
Na Socijalnom nam se požalio Amir Mujić, koji kaže da, otkako se neugodan miris pojavio, nikoga nije primijetio da nešto popravlja.
 
- Stalno sam tu. Prilaze mi sugrađani i žale se. Pretpostavljam da je neko istresao sumpor prilikom čišćenja cijevi. Građani se na taj način žele riješiti glodara koji su se u posljednje vrijeme pojavili - rekao nam je Mujić.

gradjani-malta

Predsjednik Savjeta MZ Malta Samir Balić kazao nam je da im se niko još nije žalio.

- Iako nam niko od građana nije ništa prijavljivao u vezi s neugodnim mirisom koji se širi našim ulicama, provjerit ćemo o čemu se radi. Ukoliko uočimo kvar, zbog čega nastaje smrad, odmah ćemo ga prijaviti - istakao je Balić.


 
ViK: Hemikalije u kanalizaciji

Kako su nam potvrdili iz ViK-a, nekoliko stanovnika ulice Džavida Haverića jučer je pozvalo ovo preduzeće.
 
- Tehnička služba pogona „Kanalizacija“ obišla je teren i ustanovila da naš kanal funkcionira. I radnici su, također, osjetili neugodan miris. Pretpostavlja se da je neko ispustio hemikalije ili nešto slično u kanalizaciju - kazali su iz ViK-a.