CRNA HRONIKA

Od povratnika na Bajram napravio invalida i dobio 3 mjeseca zatvora!?

Šok i ogorčenje zbog presude Osnovnog suda u Zvorniku

Autor:A. HADŽIĆ

23.4.2015

Sudija Osnovnog suda u Zvorniku Fikret Mujkić izrekao je presudu kojom je Branko Zekić iz Osmaka osuđen na kaznu zatvora od tri mjeseca jer je na Bajram 8. avgusta 2013. godine fizički napao Nezira Dardagana iz Zvornika i nanio mu teške povrede.

Lomovi i povrede

Zekić je u neposrednoj blizini džamije u Zvorniku u ranim jutarnjim satima presreo Dardagana, koji je sa svojim sinom krenuo na bajram-namaz, te ga pesnicom udario u oko, od čega je ovaj pao na zemlju i zadobio više povreda i lomova.

Iako je sudski postupak vođen samo protiv Zekića, prema onome što se znalo prvi dan napada na Dardagana, skupa sa Zekićem bile su još dvije osobe. Ova povratnička porodica u Zvorniku ogorčena je presudom.

- Ova presuda je sramna. Čak su Zekića oslobodili i sudskih troškova, a nas uputili da sudskim putem, bajagi, tražimo odštetu za povrede i lomove koje je Nezir zadobio tada. Osim Nezira, tada je pretučen i naš sin Fehim, a to se nigdje ne spominje, niti će za to neko odgovarati. Sve je prikriveno. Kada se Fehim pojavio na sudu da svjedoči, sudija mu je rekao da će ga izbaciti iz sudnice. Ako je to pravda, onda se pitam šta je nepravda - kazala nam je jučer kroz suze Hatema Dardagan, supruga Nezira Dardagana.

Od povreda zadobivenih u napadu, Nezir Dardagan ostao je invalid i sada teško komunicira. Imao je tri loma u predjelu glave, od čega se dugo liječio, a nakon svega doživio je i moždani udar.

- Za Zekića su kazali da je bio pijan i na tome se sve završilo. Kada je bio pijan, što to nije nekoga drugog presreo na ulici pa ga napao, a ne čekao ljude koji idu u džamiju da ih napadne. Nama Zekićevo izvinjenje ne treba, već nam treba pravda. Ova presuda je nepravedna i neka znaju i sud i policija da ćemo se na nju žaliti do Strazbura - kaže Nezira.

nezir-dragan-faksimil

Faksimil presude: Utvrđeno da je riječ o napadu iz mržnje

Visina kazne

Sud je utvrdio da je Zekić „iz mržnje" napao Nezira Dardagana i nanio mu teške povrede, ali mu je, ipak, prilikom odmjeravanja visine kazne, iako to zakon drukčije propisuje, dosudio kaznu ispod zakonskog minimuma. Čime se sudija rukovodio da izrekne manju kaznu od one propisane u članu 156., stav 2. Krivičnog zakona RS, prema kojem je suđeno Zekiću (predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora), teško je utvrditi.  

Žalba VSTV-u

- Moj suprug trpi teške zdravstvene posljedice od napada i to znaju i tužilac i sudija koji je sudio Zekiću. Platit ćemo najbolje advokate i žalbom dokazati da sudija nije radio po zakonu. Na njegovo ponašanje žalit ćemo se Visokom sudskom i tužilačkom vijeću - poručili su jučer Nezir i Hatema Dardagan.