BIH

MJESEC OD PADA AIRBUSA A320 Fehretov i Emirin sin zanijemio od boli za poginulim roditeljima

U padu aviona koji je srušio Andreas Lubitz poginulo 150 ljudi

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.4.2015

Skoro mjesec nakon što je Andreas Lubic (Lubitz), kao kopilot Airbusa A320 na letu Barcelona – Diseldorf, na području francuskih Alpa namjerno srušio avion s još 149 putnika i članova posade, pri čemu su svi poginuli, još se ne zna kada će stradali biti sahranjeni.

Za sada se zna da su nađena ukupno 2.854 dijela tijela, ali bi, kako "Avaz" nezvanično saznaje, mogli proći mjeseci dok se dijelovi ne povežu s uzorcima DNK koje su dali članovi porodica žrtava.

Bez informacija

Kada bi se na ukopu i dženazi mogli oprostiti od svojih najmilijih, ne znaju ni u porodici  Fehreta zvanog Braco i Emire Smailagić, Lubicovih žrtava porijeklom iz BiH, koji su bili njemački državljani.

Još shrvani od boli i tuge, u porodici Smailagić jučer nisu mogli govoriti o tragediji koja se dogodila 24. marta, kada su izgubili najmilije. Jedna od Emirinih sestara, koja, također, živi u Njemačkoj, jučer je u kratkom telefonskom razgovoru za "Avaz" kazala da ne može govoriti o nesreći.

S druge strane, jedan od bližih članova porodice, koji nije želio da mu otkrivamo ime, rekao nam je da još nisu obaviješteni o tome kada bi mogla biti okončana identifikacija.

- Žrtve još nisu proglašene ni mrtvima, jer nije okončana identifikacija. Iako je u nekim medijima objavljeno da je taj proces završen, to nije tačno, jer naša porodica još nije obaviještena, niti znamo kada to možemo očekivati. Prema nekim informacijama, sve bi moglo potrajati i do dva-tri mjeseca - kaže bliži rođak Emire Smailagić.

fehret-i-roditelji

Riječi utjehe

Saznajemo da je smrt roditelja naročito teško podnio Deni Smailagić, koji je Emiru i Fehreta na dan pogibije uzalud čekao na aerodromu u Diseldorfu. Od jednog njegovog prijatelja saznajemo da se povukao u sebe i da je promijenio i broj telefona.

- Sada ga je nemoguće čuti i putem telefona da mu pružimo barem malo utjehe i uputimo riječi podrške. Neki prijatelji koji ga češće viđaju kažu da je naprosto zanijemio od boli i gotovo ne progovara. Kako vrijeme prolazi, sve je svjesniji gubitka i čini se da mu je još teže nego prvih dana nakon nesreće - kazao nam je Denijev prijatelj.

Vraćanje na tragediju

Ističe i da su u prodici Smailagića, kako vrijeme odmiče, sve više svjesni praznine i boli.

- Vjerujte da su i djeca i sestre i ostali članovi porodice još u šoku. Svaka nova vijest o tome kako je Lubic planirao obaranje aviona vraća nas na kobni dan kada smo zauvijek izgubili naše Emiru i Fehreta i svi se teško nose s tragedijom - kaže naša sagovornica.