BIH

TROVANJE MALIŠANA SARAJEVSKIH VRTIĆA Pregledano 119 djece, hospitalizirano 35

Primljeni na Kliniku za infektivne bolesti

Autor:Dž. Č./A. Nu./ Am. K.

23.4.2015

22:06 - Do sada je u KCUS - u 119 djece pregledano, a 35 hospitalizovano - kazala je za "Avazov" portal  Azra Dedajić, šefica Odsjeka za odnose s javnošću KCUS-a.

19:56 Kako nam je potvrdila Azra Dedajić, šefica Odsjeka za odnose s javnošću KCUS-a, broj djece koja su se otrovala u sarajevskim vrtićima se povećava.

- Do sada je 109 djece pregledano, a 33 je hospitalizovano - kazala je Dedajić.

Podsjećamo, tokom protekla 24 sata na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) primljena su djeca iz vrtića JU Djeca Sarajeva sa simptomima trovanja hranom.

18:47 Prema zadnjim informacijama, kako nam je potvrdila Azra Dedajić, šefica Odsjeka za odnose s javnošću KCUS-a do sada je 103 djece pregledano, a 31 je hospitalizovano. Podsjećamo, tokom protekla 24 sata na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) primljena su djeca iz vrtića JU Djeca Sarajeva sa simptomima trovanja hranom.

Roditelji djece su mislili da je riječ o stomačnom virusu, ali ispostavilo se da su se otrovali hranom.
 
 
15:45 - Kako nam je potvrdila Azra Dedajić, šefica Odsjeka za odnose s javnošću KCUS-a do sada je 91 dijete pregledano od kojih je 30 hospitalizovano.

14:45 Djeca koja su hospitalizirana na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a pod stalnim su doktorskim nadzorom. Kako saznajemo, kod njih je zabilježena visoka temperatura, dijareja i povraćanje. Niko nije životno ugrožen.

13:55 Azra Dedajić, šefica Odsjeka za odnose s javnošću KCUS-a, potvrdila je za "Avaz" da je trenutno na Infektivnu kliniku KCUS-a hospitalizirano 26 djece, a 72 djece je pregledano.

13:20 Inspekcijski nadzori jučer su izvršeni u prostorijama Centralne kuhinje na Mojmilu, kao i u Vrtiću "Skenderija".

Izvršen je detaljan pregled prostorija, te je uzeto ukupno 20 briseva radnih površina, pribora i ruku uposlenika, kao i 11 uzorka hrane, uključujući i 4 kontrolna uzorka hrane od ponedljeka i utorka. Inspekcijski nadzor je nastavljen i danas, a do sada je izvršen pregled svih 14 uposlenika Centralne kuhinje, kojima je naređeno da urade i preglede stolice na parazite. Pored toga, danas će biti pregledana i sva vozila i posuđe za distribuciju hrane.

U saopćenju Kantonalne inspekcije navodi se da:

  • Higijensko-sanitarno stanje objekta u momentu kontrole zadovoljava Zakonom propisane uslove,
  • Svi uposlenici imaju uredne sanitarne knjižice dobijene na osnovu pregleda izvršenih u Zavodu za javno zdravstvo KS,
  • U objektima se redovno vrše dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija,
  • Sedmično se rade i laboratorijske analize hrane iz ove, kao i kuhinja svih vrtića u sastavu JU "Djeca Sarajeva",
  • Sedmično se uzimaju i brisevi radnih površina, pribora i ruku uposlenika i isti su prema dosadašnjim analizama uredni,
  • Imaju sklopljen ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo KS o kontinuiranom vršenju ovih usluga.

U postupku nadzora konstatovano je da se u Centralnoj kuhinji JU "Djeca Sarajeva" uzorci hrane čuvaju 72 sata i isti su uzeti na analizu.

Posljednja inspekcijska kontrola u objektu Centralne kuhinje na Mojmilu izvršena je 23.decembra prošle godine, kada je nalaz bio uredan. 

13:10 Kako javlja "Avazov" reporter, na Kliniku za infektivne bolesti KCUS-a svake minute roditelji dovode djecu sa simptomima trovanja hranom. Djeca se najviše žale na opću slabost, dijareju i povraćanje, a roditelji su primjetili i visoke temperature i iscrpljenost. Niko od hospitaliziranih mališana nije životno ugrožen.

13:00 U razgovoru sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo KS, Snježanom Baltom, saznajemo da se prvi rezultati mikrobioloških analiza uzetih uzoraka hrane i briseva radnih površina očekuju tek tokom iduće sedmice, a ne danas kako je najavljeno.

- Poduzete su sve zakonom regulisane mjere. Uradili smo sve preglede, ali nije moguće govoriti o tačnim uzrocima trovanja djece bez detaljne mikrobiološke procedure. Detaljne i potpune rezultate ćemo dobiti iduće sedmice - potvrdila nam je Balta.

11:50 Tokom protekla 24 sata na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) primljeno je više od 50 djece iz vrtića JU Djeca Sarajeva sa simptomima trovanja hranom.

Prema riječima Azre Dedajić, šefice Službe za odnose s javnošću KCUS-a, jučer se oko 15 mališana iz vrtića javilo na KCUS. Roditelji djece su mislili da je riječ o stomačnom virusu, ali ispostavilo se da su se otrovali hranom. Kako kaže Dedajić, danas je 18 djece iz vrtića "Skenderija", "Mašnica", "Lastavica" i "Leptirić" zadržano u bolnici gdje se prati njihovo stanje.
 
Nakon što su jučer izašli na teren i obišli vrtiće,  inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove danas će održati sastanak kada će biti poznato više informacija o nalazima iz vrtića.
 
Iako još nema zvanične potvrde, pretpostavlja se da su se mališani otrovali salmonelom. 
 
Kako javlja "Avazov" reporter koji se trenutno nalazi na KCUS-u, do sada je 21 dijete hospitalizirano, dok ih je 52 pregledano. Svake minute na Kliniku za infektivne bolesti pristižu roditelji sa djecom.

Kako saznajemo, djeca su jela tjesteninu sa pavlakom.

Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica JU Djeca Sarajeva kazala je ranije kako sva djeca iz 29 vrtića konzumiraju istu hranu koja se sprema u Centralnoj kuhinji. Ona trenutno obilazi vrtiće i čeka povratnu informaciju. 

- Nadamo se samo da će djeca biti dobro. Nadležni rade svoj posao i ako se ustanovi da je u pitanju trovanje hranom, neka svako odgovara za svoja djela, počevši od mene. Trenutno samo možemo pretpostavljati zašto i zbog čega je došlo do ovoga. Tačne informacije će biti poznate nakon rezultata analize sanitarne inspekcije - kazala je za naš portal Jovanović-Halilović.

Danas su najavljeni ponovni uvidi sanitarne inspekcije u Centralnoj kuhinji s ciljem uzimanja uzoraka za mikrobiološku analizu, briseva radnih površina i opreme za transport hrane.

Prvi rezultati uzoraka hrane konzumiranih u prethodna dva dana već su uzeti na obradu i rezultati se mogu očekivati danas, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.