BIH

GORAŽDE Demobilisani borac Enver Hubanić sam odgaja troje djece

Nakon što ga je napustila supruga

Autor:A. BAJRAMOVIĆ

23.4.2015

Kupatilo potrebno renovirati

Enver Hubanić iz sela Gaj kod Goražda otkako ga je napustila supruga sam odgaja troje djece. Međutim, u nedovršenoj, u ratu spaljenoj kući Hubanića mnogo toga nedostaje, jer preživjeti mjesec sa 87 maraka dječijeg doplatka nije jednostavno.

Razorena porodica

Odlazak supruge razorio je porodicu, ali se u međuvremenu Enveru vratilo dvoje djece koje je odvela.

- Nije jednostavno, ali se borim. Imam 11 ovaca i petero janjadi pa, kad mi dođe 5 do 12, po jednu smaknem jer djeci moram kupiti hranu. Imam i kravu i mlijeko. Sad sam podnio zahtjev Centru za socijalni rad da dobijem poticaj za treće dijete - kaže ovaj demobilisani borac.

S onim u ARBiH Enver ima nešto više od 23 godine radnog staža pa u 53. godini života ne može ostvariti pravo na penziju niti očekivati da ga neko zaposli. Zbog toga je poljoprivreda jedini način da se osiguraju hrana za petogodišnju Elminu i sredstva za školovanje 11-godišnjeg Muamera te četiri godine starijeg Nazifa. O izgradnji kupatila, opremanju kuhinje ili adaptaciji sprata ne može ni razmišljati.

kupatilo-hubanic

Kupatilo potrebno renovirati

Od prije tri godine Muamer prima i hormon rasta.

– Za lijekove je potrebno oko 1.650 KM mjesečno, ali Zavod zdravstvenog osiguranja BPK mi pomaže. Zahvaljujem im na svakom koraku jer, da nije njih, ne znam kako bih - dodaje Enver.

Nazif i Muamer svaki dan do škole pješače pet kilometara i isto toliko nazad.

- Navikao sam se i nije mi teško pješačiti. Padne snijeg, ali meni to ništa ne znači – govori nam simpatični Muamer.

Polovna mašina

Da bi svi poslovi bili na vrijeme obavljeni i hrana za stoku pripremljena, ocu u svakodnevnim poslovima pomaže najstariji sin Nazif.

Enver kaže da bi volio polovnu mašinu, koja se često kvari, zamijeniti nekom novom, jer tako bi se više uradilo i napredovalo, a život u selu, u koje su se vratili tek rijetki, bio bi lakši.

Nakon škole uhvati se posla

- Idem u školu, deveti sam razred, a, kad dođem, radim oko kuće šta treba. Pomažem babi s traktorom, kosilicom, žagom. Babo me naučio svemu, stalno sam s njim. Sad sam pravio filter na kosilici. Koliko dnevno pokosim, zavisi koliko je nož oštar, koliko se odmaram i je li sunce jako - priča Nazif.