BIH

Milorad Dodik dozvolu za prelet preko Turske dobio kad se vratio u Banju Luku

Predsjednik RS-a nije otputovao u Armeniju

Agencije

22.4.2015

 

18:10  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je po povratku u Banju Luku iz Bugarske, odakle je vraćen avion kojim je putovao za Jerevan jer Turska nije odobrila let preko njene teritorije, da je dozvola dobijena tek kada su se vratili na banjalučki aerodrom.

"Vjerovatno, da se nismo vratili, ne bi je ni dobili", rekao je Dodik novinarima na banjalučkom aerodromu.

Dodik je naveo da je u Jerevanu trebalo da prisustvuje ceremoniji sjećanja na žrtve i da su tek u Burgasu u Bugarskoj saznali da je let preko Turske odbijen, te da im je rečeno da čekaju.

"Čekali smo od 10:45 do 15 sati i tada smo odlučili da se vratimo jer smo upadali u loše vrijeme i mrak i nije bilo izvjesno da ćemo dobiti dozvolu", naveo je Dodik.

Pilot Sreten Ilić je rekao da je zadatak dobijen prije nekoliko dana i da je jučer u 19:30 sati od vlasti Armenije dobijeno odobrenje za slijetanje.

"S obzirom da naš avion nema direktan let do Jerevana, planirali smo slijetanje u Burgas, gdje smo, po slijetanju i poslije punjenja goriva i pripreme za polijetanje u Jerevan, od bugarske kontrole leta dobili obavještenje da nam nije dozvoljen let preko Turske", naveo je Ilić.

On je naglasio da su čekali četiri sata i da nisu dobili obrazloženje zašto nije dobijena dozvola od Turske.

17:55 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vratio se u Banjaluku iz Bugarske, nakon što avion Vlade RS nije dobio dozvolu za prelet preko teritorije Turske.

Avion je sletio na Aerodrom "Mahovljani" nešto prije 17 sati.

Podsjetimo, Milorad Dodik je u Burgasu, u Bugarskoj, čekao da nadležne turske institucije odobre prelet aviona preko svoje teritorije. Dozvolu za prelet je ranije, inače, dobio.

Dodik je, na poziv Serža Sargsjana, predsjednika Armenije, trebao da otputuje u Jerevan gdje se od 22. do 24. aprila različitim manifestacijama obilježava 100 godina od genocida nad Jermenima.

15:50 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije uspio da otputuje u Jerevan, na obilježavanje 100 godina od genocida nad Armencima.

Iz kabineta entitetskog predsjednika je saopćeno da se Dodik vraća se u Banju Luku nakon višesatnog čekanja, na aerodromu u Burgasu u Bugarskoj.

- Iako je ranije dobio uredne dozvole za ovaj let, turske vlasti nisu dozvolile prelet preko njihove teritorije - stoji u saopćenju iz Dodikovog kabineta.

On je, na poziv predsjednika Armenije Serža Sargsjana, krenuo u Jerevan gdje je trebalo od danas do 24. aprila da učestvuje u manifestacijama posvećenim obilježavanju 100 godina od genocida nad Armencima.

Entitetski predsjednik je nedavno u Narodnu skupštinu RS-a uputio tekst Deklaracije o priznavanju genocida nad Armencima od 1915. do 1917. godine. 

Na ovaj Dodikov potez reagirao je potpredsjednik bh. entiteta RS-a Ramiz Salkić, ocijenivši "licemjernim“ Dodikovo ponašanje.

- Neprimjereno je ponašati se na takav način i tražiti osudu zločina koji je počinjen tamo negdje, a u isto vrijeme ne podnijeti za sve ove godine, koliko Dodik obnaša vlast u bh. entitetu RS, deklaraciju Narodnoj skupštini RS o osudi genocida u Srebrenici, nazivajući to pravim imenom kao što to čini čitav svijet - ukazao je ranije Salkić.

Pres konferenciju predsjednik RS-a zakazao je u 16.30.