GLOBUS

NEVJEROVATNO Konačno otkriveno odakle novac ISIL-u

Najbogatija teroristička vojska na svijetu

(Al. Ti.)

22.4.2015

U filmu koji se zove "Najbogatija teroristička vojska na svijetu", službenici iz Washingtona, Bagdada i Kurdistana govore kako je ISIL usvojio pragmatični pristup 'porezu i potrošnji', izgrađujući carstvo čija se vrijednost procjenjuje na dvije milijarde dolara, piše Guardian.

Jedna od najvažnijih stavki prihoda ISIL-a jest i nafta proizvedena na velikim poljima u istočnoj Siriji, a koju potom prodaju svom neprijatelju.

"Mnogo nafte ide Asadovm režimu. Postoji poslovna prilika, postoji potreba za njih oboje. Asadov režim treba naftu, ISIL treba novac i voljni su poslovati čak i ako se bore jedni protiv drugih".

Informirani izvori s obje strane potvrđuju zajednički dogovor i kažu da ponekad sistem djeluje tako da ISIL opskrbljuje Siriju plinom u zamjenu za zalihe struje koja se proizvodi na području pod vlasti Asadova režima. Sirijska vlast negira da imaju bilo kakve dogovore s ISIL-om.

Na sjeveru Iraka, ISIL je do gotovine dolazio putem iračke vlade koja je do nedavno isplaćivala plaće svojim službenicima u Mosulu, gradu kojeg su osvojili prošlog ljeta.

Prema dr. Ashti Hawramiju, kurdistanskom ministru prirodnih izvora, novac se odvozi kamionima do Kirkuka, a potom se prebacuje u Mosul.

"To je način na koji novac kola jer ne ostaje pisani trag. To je gotovina. To je lagan novac. Gotovina u njihovim rukama", rekao je ministar.

Guverner Mosula, Atheel al-Nujaifi, potvrdio je da je novac isplaćen državnim službenicima u Mosulu putem lokalnih transfera novca, ali da su isplate nedavno prestale jer je ISIL dio novca prao kroz "poreze".

Abu Hajjar, najstariji bankar unutar ISIL-a, koji je uhapšen prošlo ljeto, otkrio je kako je skupina financirala svoje razne operacije prebacujući milione dolara gotovine borcima i njihovim porodicama u Siriji i Iraku, prevozeći novac u automobilu.

"Dostavili bi 400.000 dolara provinciji Salahuddin, 700.000 skupini u Anbaru, i isto toliko skupini u Bagdadu', rekao je Abu Hajjar.

Kako bi izbjegli da ih se otkrije, kaže, sakrivao je novac ispod sjedala.

"Ne bi mi dali sav novac odjednom. Razbili su isplate na nekoliko dijelova i sve se isplaćivalo u dolarima", rekao je novinarima.

ISIL oporezuje gotovo svaki sektor, na način da prijete ubistvima. Do novca dolaze iznudom, a tu iznudu nazivaju porezom.

"Svima nameću porez - poduzećima, farmaceutima, benzinskim pumpama, naftnim kompanijama. A ako ne plate, prijete da će na njih baciti granatu', zaključuje Hajjar.